Промоција Смјерница за Стратегију заговарања уласка земаља западног Балкана у ЕУ

Categories:
Comments: 0

Вањскополитичка иницијатива БХ организовала је 23.01.2017. године у Сарајеву презентацију Смјерница за Стратегију заговарања уласка земаља западног Балкана у Европску унију. Пројекат подржава Вишеградска скупина и Њемачка амбасада у Београду, а на изради смјерница радили су тинк танкови из свих шест земаља западног Балкана: Србија, Црна Гора, Косово*, Албанија, Македонија и Босна и Херцеговина те земље Вишеградске скупине: Пољска, Чешка Република, Мађарска и Словачка.

Разлог покретања иницијативе је потреба за постојањем стратегије заговарања земаља западног Балкана која је усмјерена ка промовисању и убрзавању самог процеса проширења ЕУ на земље регије. Оно што земље овог региона имају су уствари комуникацијске стратегије које су више усмјерене ка одређеним циљним групама унутар граница сваке од земаља, али не и према ЕУ. Управо смјернице за регионалну стратегију заговарања представљају прву иницијативу тог типа. Овај документ пружа практичне смјернице државним административним тијелима, парламентима и организацијама цивилног друштва усмјерене ка подршци и убрзавању процеса европских интеграција.

Предсједница Форума за међународне односе Европског покрета у Србији, Јелица Минић, презентовала је Смјернице, те њене циљеве и пожељна коначна исходишта. Уз подршку Регионалног центра за сарадњу (Regional Cooperation Council), такођер је успостављен и интернет портал www.wb6.info, чији је основни циљ ширење позитивних вијести везаних за регију западног Балкана, али исто тако циљ портала је да служи као један извор поузданих информација о земљама западног Балкана, те нуди базу од преко 160 публикација и чланака о западном Балкану, о чему је више говорила Белма Ћемаловић, истраживачица  Вањскополитичке иницијативе БХ у овом пројекту.

Догађају су присуствовали представници организација цивилног друштва из БиХ, међународних организација, институција Босне и Херцеговине, те представници дипломатског кора у БиХ. Током дискусије која је услиједила након излагања истакнут је значај координације са владиним институцијама приликом израде саме стратегије. Дискусијом се дошло до закључка да постоји сарадња између владиног и невладиног сектора, која је недовољно видљива. Дискутанти су такођер истицали значај што јасније идентификације циљних група земљама чланицама, те истакли да активности требају бити усмјерене и ка широј јавности, поред представника ЕУ институција и земаља чланица. Битно је нагласити да се циљним групама не може приступити на истовијетан начин. Стога би се стратегијом заговарања дефинисали између осталог и начини на које се планира приступити свакој од циљних група унутар земаља чланица западног Балкана, али и земаља чланица ЕУ.

 

Promocija i prezentacija Smjernica za strategiju zagovaranja ulaska zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju