Otvoreno pismo uredništvu magazina Foreign Affairs povodom članka Timotija Lesa

Categories:
Comments: 0

Povodom članka Timotija Lesa, „Nefunkcionalnost na Balkanu – može li post-jugoslovenski dogovor preživjeti?“, objavljenog u uglednom vanjskopolitičkom časopisu Foreign Affairs, uredništvu ovog američkog i globalnog magazina otvorenim pismom obratila se grupa domaćih i stranih intelektualaca.

U pismu, čiji inicijator je Vanjskoplitička inicijativa BH, ne polemizira se sa Lesom ili magazinom Foreign Affairs, nego se prije svega apelira na ugledni časopis da još jednom promisli o opasnoj dalekosežnosti iznesenih teza, te da se od njih odlučno distancira.

„….Stoga apelujemo na vas da priznate opasnu retoriku koja priziva neizvjesnost, zbog koje je ovaj region trpio katastrofalne posljedice…Odbijamo prihvatiti ideju da ne postoji drugi izbor nego podijeliti postojeće države i društva po etničkim kriterijima…Lesov članak zanemaruje međunarodno pravo i pokazuje potpuno neznanje o osnovnim međunarodnim principima kada je u pitanju podjela država…Imajući to u vidu postavljamo vam pitanje – ukoliko su države nacije model za Balkan, da li bi taj model važio i za evropske države – Belgiju, Nizozemsku, Švicarsku, Ujedinjeno Kraljevstvo ?…. Zapanjuje nas implicitno hinjenje da članak s takvim sadržajem može biti bezazlen u globalnom kontekstu kojim haraju rastuća ksenofobija, radikalizam, ekstremizam i retorika podjela. Ugled vašeg magazina daje ovom obmanjujućem i tendencioznom članku ozbiljnost koju on sam po sebi ne zaslužuje. Pozivamo Foreign Affairs da se distancira od članka i u njemu iznesenih ideja. Snažno podržavamo bogatu i slobodnu raspravu o politikama, i smatramo Foreign Affairs magazinom koji takvoj debati značajno doprinosi. Ipak, propagiranje ideja koje impliciraju masovna kršenja ljudskih prava, etničko čišćenje i nagrađivanje ekstremnih nacionalističkih snaga, u članku koji je zasnovan na sumnjivim tvrdnjama i vrlo malo činjenica, nije doprinos toj raspravi. To je zapravo podrška najmračnijim politikama koje su harale Balkanom posljednjih decenija”, kaže se, između ostalog, u otvorenom pismu Foreign Affairs magazinu koje je potpisalo 26 intelektualaca iz BiH, regiona i svijeta.

Otvoreno pismo uredništvu magazina Foreign Affairs povodom članka Timotija Lesa

Open Letter to the Editorial Board of the Foreign Affairs magazine