Јавне политике у служби јавног интереса

Categories:
Comments: 0

У оквиру пројекта “Парламент за жене ИИ” којег финансира Америчка амбасада у БиХ, одржана је завршна конференција “Изградња јавних и родноосјетљивих политика као катализатор друштвених, економских и политичких промјена у БиХ” у Сарајеву 28.11.2016. године. Конференцију је организовала Вањскополитичка иницијатива БХ у сарадњи са Клубом Парламентарки Представничког дома Парламента ФБиХ.

На догађају су представљене три јавне политике чије су ауторице чланице Клуба:

Уједначавање породиљских накнада у ФБИХ

Родна равноправност и учешће жена на мјестима доношења одлука у полицијским службама сигурности ФБиХ

Жене на тржишту рада

Анализе су презентирале заступнице Амра Харачић, Емина Мутап и Анела Беговић-Шестић, након чега су услиједиле панел дискусије гђе су све представнице биле на располагању за питања или појашњења из публике, а учесници/е конференције су активно учествовали у дискусијама. На тему Улога жена у јачању парламентарне демократије и искуствима жена у политици говорила је Каролина Леаковић, експертица из Хрватске.

Директорица Вањскополитичке иницијативе БиХ (ВПИ БХ) Лејла Рамић-Месиховић истакла је да је ВПИ БХ јако поносан на веома добар и равноправан ангажман парламентарки из свих партија заступљених у Представничком дому Парламента ФБиХ “јер су јако брзо и ефикасно дошле до заједничког именитеља у погледу опћег друштвеног интереса, прекорачиле партијске границе и урадиле нешто за добробит цијелог друштва”.

Посланица у Представничком дому Парламента ФБиХ и потпредсједница Клуба парламентарки Мира Гргић појаснила је да је у Клубу обједињен рад свих заинтересираних парламентарки које добровољно раде на женским људским правима, чије остваривање, како је рекла, није само проблем жена већ и друштвени проблем.

На конференцији су, између осталих, присуствовале и представнице организација цивилног друштва које већ годинама раде на питањима родне равноправности и покретању иницијатива за изједначавање положаја жена у БиХ те су се сложиле да је потребно радити више и видљивије на питањима положаја жена у нашој држави и да је постојана сарадња цивилног сектора са институцијама један од кључних аспеката за напредак.

Наглашена је и потреба за освјештавање жена прије свега, а чланице Клуба желе да управо оне буду примјер проактивне жене у преузимању задатака и подношењу иницијатива за бољи положај жена, али и друштва. Један од закључака који се више пута нагласио у току конференције јесте, управо, јача улога и шира партиципације жена у свим сферама друштва у БиХ.

Јавне политике у служби јавног интереса

Javne politike u službi javnog interesa