Припрема државних службеника за одговарање на Упитник Европске комисије

Categories:
Comments: 0

У склопу пројекта „Подршка процесу европских интеграција у Федерацији БиХ“ којег Вањскополитичка иницијатива БХ спроводи у партнерству са Public Administration International, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства, одржавају се обуке државних службеника у Босанско-подрињском, Зеничко-добојском и Средње-босанском кантону по сљедећем распореду:

  • Горажде, Босанско-подрињски кантон (7. и 8. 11.2016.)
  • Зеница, Зеничко-добојски кантон (09. и 10.11.2016.)
  • Травник, Средње-босански кантон (10. и 11.11.2016.)

У овом тренутку у процесу ЕУ интеграције БиХ, најзначајнији посао за институције БиХ јесте припрема за одговарање на Упитник Европске комисије, који БиХ очекује почетком децембра 2016. Ово представља веома технички захтјеван и одговоран посао. Имајући у виду организацију власти у БиХ значајну улогу у одређеним поглављима ће имати и кантоналне власти.

Циљ дводневних обука за службенике у институцијама кантона јесте њихова припрема за прикупљање и обраду података потребних за адекватно попуњавање Упитника. Искуства Републике Србије у овом процесу могу дати добар примјер институцијама у БиХ, те стога ће обуку водити Владимир Међак, стручњак за процес ЕУ интеграције из Републике Србије, заједно са Лејлом Рамић-Месиховић, директорицом ВПИ БХ, и колегама из Дирекције за европске интеграције БиХ.