Заједница практичара – окосница система стратешког планирања

Categories:
Comments: 0

Иницијатива за формирање заједнице практичара која би требала да буде окосница система стратешког планирања и проведбе стратегија развоја у Федерацији Босне и Херцеговине је разматрана на конференцији Мреже кантоналних практичара, одржаној у Неуму од 30. маја до 1. Јуна, уз подршку Пројекта интегрираног локалног развоја (ИЛДП), који представља заједничку иницијативу Владе Швицарске и Развојног програма Уједињених народа (УНДП).

Директорица Вањскополитичке иницијативе БХ, Лејла Рамић-Месиховић је одржала презентацију о улози кантона у процесу европских интеграција БиХ, главним изазовима у том процесу те досадашњем напретку. Током конференције такође је представљен пројекат који ВПИ БХ имплементира са кантоналним администрацијама у шест кантона ФБИХ „Подршка процесу европских интеграција у ФБиХ“.

Циљ конференције је размјена добрих пракси у систему стратешког планирања и проведби стратегија развоја у свим кантонима у Федерацији Босне и Херцеговине. Посебна пажња посвећена је организирању проведбе стратегија развоја, те оквирима и пракси планирања на различитим нивоима власти – од кантоналног, ентитетског до државног. На конференцији су учествовали више од 30 практичара за планирање развоја из свих десет кантона у Федерацији Босне и Херцеговине, представници кључних институција са нивоа Федерације Босне и Херцеговине, Дирекције за економско планирање Босне и Херцеговине, те стручњаци из Хрватске, који су представили примјере добрих пракси из Европске уније.

Zajednica praktičara - okosnica sistema strateškog planiranja