Нови пут свиле води преко Балкана – Кина и земље југоисточне Европе

Comments: 0

На овогодишњем Сарајево Бусинесс Форуму, одржаном 4. и 5. маја 2016. године, потписан је кредит у износу од 760 милиона долара које ће кинеска Еџим банка уложити у енергетски сецтор у Босни и Херцеговини. Ова инвестиција није дошла ненадано, као ни позамашна делегација Кине коју су чинила 150 службеника и представника компанија из неколико провиниција.

Народна Република Кина је у 21. вијек ушла са самопоуздањем економске суперсиле, али и са осјећајем дужности да поврати изгубљену свјетску славу након такозваног „стољећа народног понижења“. Економски раст, који је у посљедњих 30 година у просјеку износио 10% годишње, као и успјешно балансирање на међународној политичкој сцени омогућили су Кини да отпочне експанзију на тржишта Сједињених Америчких Држава, Европске уније и афричких земаља. Ова експанзија ипак није без препрека. Кинеске инвестиције и компаније се, наиме, на трећим тржиштима сусрећу како с политичким отпором, тако и са снажном конкуренцијом, поготово у технолошки захтјевним секторима. Након 2008. године, када се финансијска криза из САД-а проширила у Европу и када су земље еурозоне упале у дужничке проблеме, однос према Кини и њеној економској моћи почео се мијењати. У овом свјетлу је отпочело и интензивирање односа између Кине и земаља централне и југоисточне Европе. Број инвестиција и обим трговинске размјене је у константном порасту, а на посљедњем састанку кинеског премијера с премијерима земаља централне и источне Европе у Букурешту (Цхина-ЦЕЕЦ Цооператион) донесене су заједничке смјернице (тзв. Буцхарест Гуиделинес) на основу којих је, међу осталим, формулисан заједнички циљ да се у наредних пет година оствари удвостручавање трговине између ове двије стране.

У овом свјетлу је отпочело и интензивирање односа између Кине и земаља централне и југоисточне Европе. Број инвестиција и обим трговинске размјене је у константном порасту. Билатерални односи су добили замах који представља увод у обнову историјског Пута свиле који је вијековима копненим и морским путем спајао Далеки исток с Европом.

Нови пут свиле”, поред инфраструктурног спајања Кине и европских земља, чиме би се временски скратио транспорт роба и опреме, за циљ има и позиционирање кинеских fiрми на европском континенту у дистрибутивном, тржишном и технолошком смислу. У овој анализи желимо да истражимо предуслове економске експанзије Кине те тренутно стање и будућност економских односа НР Кине и земља југоисточне Европе, првенствено у периоду анемичног раста у Европској унији, али и неминовног ребалансирања кинеске економије.

Нови пут свиле води преко Балкана – Кина и земље југоисточне Европе