Представљање анализе: “Кантони у ФБиХ: Реалности и очекивања у процесу приступања ЕУ”

Categories:
Comments: 0

Ова јединствена анализа стања у кантонима Федерације БиХ, те степену њихове за припремљености за будуће изазове у процесу ЕУ интеграција, резултат је вишемјесечног истраживања Вањскополитичке иницијативе БХ. Анализа има за циљ допринијети бољем разумијевању европског пута Босне и Херцеговине кроз анализу учешћа кантоналног нивоа власти у цјелокупном процесу европских интеграција. Аутор анализа је посебно нагласио истраживање постојећих и будућих неопходних капацитета унутар кантона за ђелотворно извршавање обавеза које се налазе на путу БиХ према Европској унији.

Коментатор анализе, Аднан Ћеримагић, аналитичар процеса ЕУ интеграција, у свом је осврту нагласио важност ове анализе те је истакао да она може послужити као и својеврсно упозорење свим представницима власти и грађанима БиХ како је потребан већи ангажман на конкретним и садржајним питањима и да се једино тако може постићи истински напредак БиХ на путу ка Европској унији.

Представљању анализе присуствовали су представници медија, стручњаци за област европских интеграција, те представници организација цивилног друштва, дипломатског кора и међународних организација. За представљање анализе посебно је значајан био оџив координатора за европске интеграције из неколико кантона, који су указали на значај постојеће анализе као и потребу за што учесталијим и опсежнијим дијалогом између доносиоца одлука и кантоналних власти. Питања и дилеме у вези успостављања ефикасног механизма координације те стручности и могућности кантоналних власти да одговоре на изазове процеса приступања БиХ у Европску унију биле су у центру дискусије након представљања анализе и осврта коментатора.

[dg new_window=”true” attachment_pg=”false” paginate=”true” ids=”757″]

Predstavljanje analize: "Kantoni u FBiH: Realnosti i očekivanja u procesu pristupanja EU"