Од Споразума о стабилизацији и придруживању до преговора о ЕУ чланству: шта, како и када?

Categories:
Comments: 0

Јавним догађајем „Од Споразума о стабилизацији и придруживању до преговора о ЕУ чланству: шта, како и када?” обиљежен је почетак пројекта „Подршка процесу европских интеграција у Федерацији БиХ“ којег спроводи Публиц Администратион Интернатионал (ПАИ) из Уједињеног Краљевства у партнерству са Вањскополитичком инцијативом БХ. Догађај је одржан с циљем указивања на важност и улогу државних службеника, нарочито ЕУ координатора у процесу ЕУ интеграција.

Циљ догађаја је био да се објасне обавезе које произилазе из ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), као и важност улоге ЕУ координатора у влади ФБиХ и кантоналним владама и потребу за јачањем њихових функција. Учесницима су се обратили Фадил Новалић, премијер Владе Федерације БиХ, британски амбасадор у БиХ Њ.Е. Едњард Фергусон, Специјални представник ЕУ и шеф Делегације Европске уније у БиХ и у БИХ, Њ.Е. Ларс-Гуннар Њигемарк те Дарија Рамљак из Дирекције за европске интеграције Вијећа министара БиХ. Говорници су нагласили важност успјешног спровђења реформског процеса те путу БиХ ка Европској унији као и важност спремности јавне адмистрације да одговори на обавезе из ССП-а.

Прије интерактивних сесија које су водили гдин Небојша Лазаревић, гђа Снежана Радовић и гдин Давид Брозина, презентације о елементима ЕУ интеграција, регионалним искуствима у прилагодби ССП и хармонизацији правних прописа одржали су гдин Марек Табор, гдин Драган Тилев и гђа Тамара Мазал.

Ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању у јуну 2015. године као и активирање реформских мјера представљају прилику да БиХ направи значајан искорак у смислу испуњавања обавеза у процесу европских интеграција. Како би започети реформски процеси и они који слиједе имали жељене ефекте неопходно је посветити се унапријеђењу квалитете људских ресурса унутар јавне управе, нарочито у контексту ЕУ интеграција.

Циљ пројекта „Подршка процесу европских интеграција у ФбиХ“ је надоградња на текуће и протекле системе потпоре ЕУ интеграција повећањем учинковитости интеграције кроз институционалне реформе и развој капацитета. Сарадњом са управним тијелима у ФБиХ укљученим у инцијативе за интеграцију ЕУ (кантонална администрација, ресорна министарства ФБИХ и Уред за ЕУ интеграције при Влади ФБиХ) пројекат има за циљ повећати капацитете будуће координације ЕУ на одрживој основи.

Агенда