Конференција „Јавне политике у служби јавног интереса“

Categories:
Comments: 0

Чланице Клуба парламентарки Парламента Федерације БиХ у сурадњи са Вањскополитичком иницијативом БХ и Америчком амбасадом у БиХ су организовале конференцију под називом „Јавне политике у служби јавног интереса“ 23.06.2014. године у Парламенту Федерације БиХ.

Ова конференција је послужила као платформа за представљање истраживања и препоруке три политичке анализе чије су ауторице чланице Клуба парламентарки:

„Друштвено подузетништво у пољопривреди – катализатор социјалних и економских промјена“

„Комуникација са изборним тијелом – потенцијал за повећање политичког капитала жена“

„Образовање, едукација, доквалификација и преквалификација (цијело-животно учење) као пут ка лакшем запошљавању жена у БиХ“

Анализе су презентирале гђа. Споменка Мичић, гђа. Бесима Борић и гђа. Љиља Зовко, након чега су услиједиле панел дискусије гђе су све представнице биле на располагању за питања или појашњења из публике.
Конференцији су присуствовали бројни представници међународних организација, НВО сектора и представници законодавне и извршне власти у БиХ.

Кроз израду 3 политичке анализе, парламентарке желе да потакну аргументовани дијалог и развију такав начин доношења одлука у области јавних политика који почива на истраживању и реалним опцијама. Кроз ове три анализе парламентарке такођер промовирају потребу за освјештавањем самих жена, желе да буду примјер једне проактивније улоге жена у преузимању задатака, не чекајући да им се они додијеле. Такођер истичу јачу улогу и потребу шире партиципације жена у свим сферама друштва у БиХ.