Регионална конференција „Перспективе вањске политике у регионалној и прекограничној сурадњи“

Categories:
Comments: 0

Завршна регионална конференција Вањскополитичке иницијативе БХ у склопу пројекта „Перспективе вањске политике у регионалној и прекограничној сурадњи“.

Завршна регионална конференција Вањскополитичке иницијативе БХ у склопу пројекта „Перспективе вањске политике“ која је реализирана уз сурадњу Комисије за вањске послове Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и уз финанцијску подршку Амбасаде Швицарске конфедерације у Босни и Херцеговини одржана је 14. маја 2014. године у Сарајеву.

У фокусу конференције били досадашњи договори и помаци у развоју регионалне политике пружање подршке стварању прекограничних мрежа, партнерстава, иницијатива и заједничких акција. Циљеви конференције био је подићи свијест и знање о регионалној о прекограничној сурадњи међу свим доносиоцима одлука како би се подржало њихово активније учешће у регионалним и прекограничним процесима; створити платформу за даљњи конструктивни дијалог те разговарати о заједничким изазовима, као и развијати нове приступе кроз радне политике ка прекограничној сурадњи кроз размјену искустава са експертима из БиХ, региона и Швицарске. Учесници су разговарали и о улогама парламентарних комисија/одбора за вањску политику у регионалној и прекограничној сарадњи, односно о децентрализацији прекограничне сарадње у земљама западног Балкана. У дискусијама током ових панела, посебно је наглашена потреба за јачањем добросусједских односа у региону, као и значај локалних заједница у процесу прикључивања земаља региона западног Балкана Еуропској унији.

Осим излагања предсједавајућих / представника Комисија / Одбора за вањске послове из земаља у региону (Босне и Херцеговине, Републике Србије и Републике Црне Горе) своја излагања су дали и гђа. Хода Дедић, Експерт за регионалну сурадњу и чланица радне групе „Међународни односи и дипломација“, Вањскополитичке иницијативе БХ, г. Ханс Ротх амбасадор и бивши шеф ођела за прекограничну сурадњу Министарства вањских послова Швицарске, као и г. Мануел Фриесецке, који управља ођелом за међукантоналну сурадњу у Базелу као и представника градова и НВО-а из региона и БиХ.

Конференцији је присуствовало око 100 представника законодавне и извршне власти на нивоу БиХ и ентитета, невладиног сектора, те дипломатско – конзуларних представништава у БиХ.