Трећа обука „Транспарентност управљања- партнерски процес израде политика“

Categories:
Comments: 0

У организацији домаће невладине организације Вањскополитичке иницијативе БХ (ВПИ БХ), у понеђељак и уторак (12. – 13.03.2012.) у хотелу „Гарден Цитy Коњиц“ одржана је трећа, посљедња обука, под називом „Транспарентност управљања – партнерски процес израде политика“ на којем су учествовали представници невладиних организација широм БиХ. Обуке се врше у склопу активности пројекта под називом ‘Мониторинг корупције и заштита интегритета’ који се проводи уз финансијску подршку Еуропске уније у оквиру ИПА програма.

Обуци су присуствовали представници из невладиног сектора у БиХ који се боре против корупције кроз своје пројекте и активности или исказују посебно занимање за савладавање ових вјештина попут Центра за сигурносне студије, Центра за истраживачко новинарство, Удружење Веста, Центра Цивилних Иницијатива, те представника активистичких организација попут Демократског Омладинског Покрета, УГ Зашто не? и други.

Представници невладиних организација имали су прилику упознати се са сљедећим тематским цјелинама:
• Систем националног интегритета
• Ревизија борбе против корупције
• Планирање и вођење јавних кампања у борби против корупције
• Израда стратегије за борбу против корупције
• Мониторинг проведбе реформи
• Заговарање у борби против корупције
• Механизми за сурадњу са владом у борби против корупције.

Реализације обуке састојала се од предавања уз Поњер Поинт презентацију, интерактивне комуникације и радионице/вјежби у групама. Ове активности су усмјерене на јачање капацитета невладиних организација које су у склопу реализације ових обука имали прилику упознати се са принципима доброг управљања, управљањем ризицима корупције те принципима партнерске израде јавних политика.