Prezentacija analize „Privredni razvoj-politike malih i srednjih preduzeća“

Categories:
Comments: 0

Analiza koja predstavlja potencijale i ograničenja kao i rješenja i konkretne mjera u cilju povećanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća prezentirana je na skupu 6.3.2014. godine od 14:00 – 16:00 sati u poslovnom centru UNITIC.

Bosna i Hercegovina nije stvorila pravno-regulatorne i institucionalne pretpostavke u cilju podrške sektoru MSP-a. Na nivou države bilo je potrebno stvoriti niz kohezivnih institucija i usvojiti zakone s ciljem koordinacije aktivnosti i objedinjavanje podataka. Na žalost, proces implementacije i institucionalnog zaokruživanja zaustavljen je. U bh. entitetima postoje razlike u načinima i iznosima podjele sredstava. No jedinstveno je da su sredstva koja se dodjeljuju prosječno relativno malog iznosa, rascjepkana na niz korisnika i bez jasnog strateškog usmjerenja.

Istovremeno se s političkim blokadama na državnom nivou na entitetskim nivoima usvajaju neusklađeni zakoni i nastoji preuzeti pravna stečevina EU-a. Zbog toga ne čudi činjenica da u BiH na svim institucionalnim nivoima postoje deseci mahom neusklađenih zakona koji reguliraju problematiku poduzetništva.

Ulogu predavača imala je autorica analize gđa. Danijela Martinović, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Skupu su se također, u ulozi komentatora, obratili g. Igor Gavran ispred Vanjskotrgovinske komore BiH kao i g. Damir Škaljić, ekonomski analitičar. Moderator diskusije bio je g. Erol Mujanović, VPI BH ekspert. Prezentacija je organizirana u sklopu projekta koje financira Fond Otvoreno Društvo BH.