Презентација анализе  „Привредни развој-политике малих и средњих предузећа“

Categories:
Comments: 0

Анализа која представља потенцијале и ограничења као и рјешења и конкретне мјера у циљу повећања конкурентности малих и средњих подузећа презентирана је на скупу 6.3.2014. године од 14:00 – 16:00 сати у пословном центру УНИТИЦ.

Босна и Херцеговина није створила правно-регулаторне и институционалне претпоставке у циљу подршке сектору МСП-а. На нивоу државе било је потребно створити низ кохезивних институција и усвојити законе с циљем координације активности и обједињавање података. На жалост, процес имплементације и институционалног заокруживања заустављен је. У бх. ентитетима постоје разлике у начинима и износима пођеле средстава. Но јединствено је да су средства која се дођељују просјечно релативно малог износа, расцјепкана на низ корисника и без јасног стратешког усмјерења.

Истовремено се с политичким блокадама на државном нивоу на ентитетским нивоима усвајају неусклађени закони и настоји преузети правна стечевина ЕУ-а. Због тога не чуди чињеница да у БиХ на свим институционалним нивоима постоје десеци махом неусклађених закона који регулирају проблематику подузетништва.

Улогу предавача имала је ауторица анализе гђа. Данијела Мартиновић, професорица на Економском факултету у Сарајеву. Скупу су се такођер, у улози коментатора, обратили г. Игор Гавран испред Вањскотрговинске коморе БиХ као и г. Дамир Шкаљић, економски аналитичар. Модератор дискусије био је г. Ерол Мујановић, ВПИ БХ експерт. Презентација је организирана у склопу пројекта које финанцира Фонд Отворено Друштво БХ.