„Kriza rastućih ekonomija – Tigrovi od dolarskog papira“

Categories:
Comments: 0

U posljednjih nekoliko godina, dok su razvijene zemlje zapadale u sve dublje ekonomske probleme, iz takozvanih „tržišta u razvoju“ (emerging markets: Argentina, Brazil, Meksiko, Turska, Rusija, Indija, Južnoafrička Republika i slične države) pristizale su dobre ekonomske vijesti.

Već duži niz godina, statistike ukazuju na impresivne rezultate; rast bruto domaćeg proizvoda, rast izvoza, te sve vidljivije učešće ovih zemalja u procesima međunarodnog političkog odlučivanja. Ovo je budilo nadu, ne samo u mogućnost rebalansiranja svjetske ekonomije, u kojem bi zemlje sa donedavne periferije globalnog kapitalizma počele da dijele centralnu pozornicu sa razvijenim zemljama, već je ujedno otvaralo mogućnost da upravo emerging markets na svojim leđima iznesu potonulu svjetsku ekonomiju.

Međutim, nakon što su krajem januara ove godine valute nekih od gore pomenutih zemalja počele naglo da gube vrijednost naspram dolara, postavlja se pitanje na kakvim temeljima stoje one ružičaste vijesti o uspjehu ekonomija u razvoju. Za nove ekonomske tigrove nevolje se naziru kako sa Zapada tako i sa Istoka. Sa jedne strane, dotok jeftinog kapitala prvenstveno iz Sjedinjenih Američkih Država postepeno presušuje, dok se na Istoku, usljed restrukturalizacije i usporavanja kineske ekonomije, nazire osjetan pad potražnje primarnih proizvoda (koji su često glavni izvoz takozvanih emerging markets).

Preuzmite tekst ovdje.

“pogledi izneseni u tekstu su pogledi autora i ni u kojem slučaju ne oslikavaju poglede Vanjskopolitičke Inicijative BH (VPI BH)”