„Криза растућих економија – Тигрови од доларског папира“

Categories:
Comments: 0

У посљедњих неколико година, док су развијене земље западале у све дубље економске проблеме, из такозваних „тржишта у развоју“ (емергинг маркетс: Аргентина, Бразил, Мексико, Турска, Русија, Индија, Јужноафричка Република и сличне државе) пристизале су добре економске вијести.

Већ дужи низ година, статистике указују на импресивне резултате; раст бруто домаћег производа, раст извоза, те све видљивије учешће ових земаља у процесима међународног политичког одлучивања. Ово је будило наду, не само у могућност ребалансирања свјетске економије, у којем би земље са донедавне периферије глобалног капитализма почеле да дијеле централну позорницу са развијеним земљама, већ је уједно отварало могућност да управо емергинг маркетс на својим леђима изнесу потонулу свјетску економију.

Међутим, након што су крајем јануара ове године валуте неких од горе поменутих земаља почеле нагло да губе вриједност наспрам долара, поставља се питање на каквим темељима стоје оне ружичасте вијести о успјеху економија у развоју. За нове економске тигрове невоље се назиру како са Запада тако и са Истока. Са једне стране, доток јефтиног капитала првенствено из Сједињених Америчких Држава постепено пресушује, док се на Истоку, усљед реструктурализације и успоравања кинеске економије, назире осјетан пад потражње примарних производа (који су често главни извоз такозваних емергинг маркетс).

Преузмите текст овђе.

“погледи изнесени у тексту су погледи аутора и ни у којем случају не осликавају погледе Вањскополитичке Иницијативе БХ (ВПИ БХ)”