Prezentacija analize „Kako politika uništava poljoprivredu-Manipulacijama protiv agrarne reforme“

Categories:
Comments: 0

Vanjskopolitička inicijativa BH organizirala je prezentaciju analize „Kako politika uništava poljoprivredu-Manipulacijama protiv agrarne reforme“. Prezentacija je održana 16.12.2013. godine u hotelu Bristol u Sarajevu.

U Bosni i Hercegovini otkazivanje IPARD-a je prošlo skoro nezapaženo, izgubljeno u mnoštvu drugih negativnih vijesti koje nam u zadnje vrijeme stižu iz Brisela. Dakle, Evropska komisija je u septembru 2013. godine otkazala dva projekta namijenjena jačanju sektora poljoprivrede u BiH ukupne vrijednosti od pet miliona eura. Iako se gubitak pet miliona eura radi neuspostavljanja IPARD operativne strukture javnosti ne čini dovoljno ozbiljnim problemom, u perspektivi će se ovi gubici višestruko multiplicirati jer bosanskohercegovački poljoprivrednici neće imati pristup IPARD sredstvima sve dok se ne uspostavi odgovarajuća struktura za njegovo provođenje. Ukoliko bi bh. vlasti uklonile taj osnovni politički uvjet za korištenje IPARD sredstava, time bi poljoprivrednom sektoru omogućili pristup ogromnim iznosima koje EU izdvaja za podršku poljoprivredi u narednom finansijskom okviru. Za finansijski period 2007-2013 godina ta sredstva su iznosila oko 880 miliona eura.

Ulogu predavača imali su VPI BH ekspert i autorica analize gđa. Samira Nuhanović-Ribić. Skupu su se također, u ulozi komentatora, obratitili gđa. Amra Selesković, predstavnica Udruženja Vesta, g. Slavko Inić, predsjednik Saveza za ruralni razvoj u BiH kao i g. Jozo Bagarić, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH.

Prezentaciju analize pratila je panel diskusija sa predstavnicima poljoprivrednika kao i predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u BiH. Prezentacija se organizirala u sklopu 2 projekta koje finansiraju Fond otvoreno društvo te Britanska ambasada u Sarajevu.