Презентација анализе „Како политика уништава пољопривреду-Манипулацијама против аграрне реформе”

Categories:
Comments: 0

Вањскополитичка иницијатива БХ организирала је презентацију анализе „Како политика уништава пољопривреду-Манипулацијама против аграрне реформе“. Презентација је одржана 16.12.2013. године у хотелу Бристол у Сарајеву.

У Босни и Херцеговини отказивање ИПАРД-а је прошло скоро незапажено, изгубљено у мноштву других негативних вијести које нам у задње вријеме стижу из Брисела. Дакле, Европска комисија је у септембру 2013. године отказала два пројекта намијењена јачању сектора пољопривреде у БиХ укупне вриједности од пет милиона еура. Иако се губитак пет милиона еура ради неуспостављања ИПАРД оперативне структуре јавности не чини довољно озбиљним проблемом, у перспективи ће се ови губици вишеструко мултиплицирати јер босанскохерцеговачки пољопривредници неће имати приступ ИПАРД средствима све док се не успостави одговарајућа структура за његово провођење. Уколико би бх. власти уклониле тај основни политички увјет за кориштење ИПАРД средстава, тиме би пољопривредном сектору омогућили приступ огромним износима које ЕУ издваја за подршку пољопривреди у наредном финансијском оквиру. За финансијски период 2007-2013 година та средства су износила око 880 милиона еура.

Улогу предавача имали су ВПИ БХ експерт и ауторица анализе гђа. Самира Нухановић-Рибић. Скупу су се такођер, у улози коментатора, обратитили гђа. Амра Селесковић, представница Удружења Веста, г. Славко Инић, предсједник Савеза за рурални развој у БиХ као и г. Јозо Багарић, заступник у Парламенту Федерације БиХ.

Презентацију анализе пратила је панел дискусија са представницима пољопривредника као и представницима законодавне и извршне власти у БиХ. Презентација се организирала у склопу 2 пројекта које финансирају Фонд отворено друштво те Британска амбасада у Сарајеву.