Радионица „Регионалне иницијативе као пут ка ЕУ“

Categories:
Comments: 0

Вањскополитичка иницијатива БХ организирала је радионицу у оквиру пројекта „Укључивање парламентарних комисија за ЕУ“ на којем је презентирала анализу „Регионална реконекција као нова парадигма“. Радионица је одржана 06.12.2013. године у хотелу Еуропе у Сарајеву.

Тренутно на подручју југоисточне Еуропе, које свакако захвата и Балкан, ђелује значајан број организација и иницијатива регионалног карактера. Чак и површно завиривање у портфолио сваке од њих води закључку како се ради о темељном умрежавању регије секторским сурадњама које у доброј мјери прате позитивна европска искуства. Већину ових регионализама спонзорирала је и сама ЕУ, како нормативно, тако и финанцијски, путем разних програма помоћи и готово свака од њих има и до четири секторске компоненте: политичку, економску, сигурносну и културну. Све чешћа окупљања ресорних министара у вези с разним областима изван самих формалних платформи, потом трилатерални састанци, указују на то како регионална сурадња полако постаје саставни дио унутарњих и вањских политика, а не нужно увјет, захтјев или препорука Еуропске уније.

Учесници радионице су били представници државног и ентитетских парламената БиХ, те представници релевантних институција БиХ. Улогу предавача имали су г. Амер Капетановић, експерт Вањскополитичке иницијативе БХ и аутор наведене анализе. Скупу се такођер обратили г. Горан Милић, Директор вијести и програма на Ал Јазеери Балканс као и г. Предраг Вујичић, представник Вијећа за регионалну сурадњу. Презентација се организирала у склопу пројекта „Укључивање парламентарних комисија за ЕУ“ који финанцира Британска амбасада у Сарајеву.