“В4 научене лекције: Размјена искустава у приступању ЕУ у подручју сузбијања дискриминације”

Categories:
Comments: 0

Завршна конференцији у склопу пројекта „Онлине платформа о искуству приступања Еуропској унији В4 земаља“ која је реализирана уз подршку Међународног фонда Вишеград и која је одржана 18. Новембра 2013 године у Будимпешти.

Директор ВПИ БХ, Зоран Матија Кулунџић, учествовао је у завршној конференцији у склопу пројекта „Онлине платформа о искуству приступања Еуропској унији В4 земаља“ која је реализирана уз подршку Међународног фонда Вишеград и која је одржана 18. Новембра 2013 године у Будимпешти.

Домаћин конференције је био Центар за студије проширења ЕУ Централно-Еуропског Универзитета из Будимпеште. Конференција је окупила представнике Вишеградске групе, Института за јавне послове из Пољске (ИПА), словачке Асоцијације за вањске послове (СФПА), Асоцијације за вањске послове из Чешке Републике (АМО) као и представнике невладиног сектора из сваке од земаља Западног балкана (Албаније, БиХ, Хрватске, Црне Горе, Косова и Србије).
Фокус овог догађаја био је усмјерен на научене лекције В4 земаља, које су произишле из њиховог процеса еуропеизације као и процеса приступања ЕУ кроз усвајање законодавства из области сузбијања дискриминације. Два панела радионице, на којима се расправљало о резултатима истраживања који су до сада проведени у склопу овог пројекта, пружили су увид у развој свеукупног законодавног оквира у Словачкој и Мађарској, те је детаљније расправљано о заштићеним правима гђе је посебна пажња била усмјерена на права жена у Чешкој републици те права људи са посебним потребама у Пољској.

Осим расправе о закључцима коју су изнијели партнери из Вишеградске групе, посебна пажња посвећена је партнерима из овог пројекта који долазе из земаља Западног Балкана који су дошли да чују искуства из земаља Вишеградске групе као и да пођеле своја позитивна и негативна искуства у овом пољу, те да унаприједе свој процес еуропеизације.
Циљ ВПИ БХ је да кроз учешће у овом пројекту ојача своју позицију као партнер у пројектима регионалне сурадње као и да потврди своју назочност у невладином сектору Јужне и централне Еуропе.