Поподневни разговори: „Регионална реконекција као нова парадигма“

Categories:
Comments: 0

Вањскополитичка иницијатива БХ и Фриедрицх Еберт Фондација настављају са серијом касних поподневних разговора. Циљ ових поподневних разговора је отварање дискусије о разним аспектима босанскохерцеговачке вањске политике, те окупљање босанскохерцеговачких и страних дипломата, представника државних институција, привредника, новинара, те представника науке и цивилног друштва који би чинили свеобухватну платформу за квалитетан дискурс.

Дана 07. новембра 2013. године, Вањскополитичка иницијатива БХ је одржала своју сесију на тему „Регионална реконекција као нова парадигма“ на којем су присуствовали представници Парламентарне Скупштине БиХ, Министарства вањских послова БиХ, Министарства вањске трговине и економских односа БиХ, представници дипломатског кора Словеније, Македоније, Србије и Хрватске, представници Вијећа за регионалну сурадњу те представници академских кругова.

У пријатној атмосфери, г. Амер Капетановић, Министар савјетник и шеф одсјека за билатералне односе, Министарства вањских послова БиХ презентирао је анализу и осврнуо се на кључне великог броја регионалних иницијатива те сам концепт еуропског регионализма. Елаборирао је значај регионализма као нове доктрине Балкана, те појаснио који фактори покрећу ту нову парадигму.

Г. Давор Вулетић, савјетник за вањску политику у Предсједништву БиХ, говорио је о промјенама које се морају десити у региону. Такођер је нагласио да је напредак БиХ у извршењу тих промјена веома спор.

Г. Амер Капетановић, нагласио је значај елиминације реторике прошлости из политике БиХ. Истакао је да је даљње охрабрење регионалне сурадње могуће, корисно и пожељно за све земље Западног Балкана.

Г. Иван Орлић из Министарства вањских послова БиХ који је предсједавао овим панелом, указао је на чињеницу да ће све садашње и будуће конекције у регији бити засноване на економском интересу.

Најпроминентнији закључак ове дискусије је да земље западног Балкана константно проналазе нове иницијативе које их вежу једне за друге. Ову чињеницу немогуће је порећи кад се узме у обзир велики број постојећих регионалних иницијатива. Заједничка еу перспектива је помогла да се охрабре позитивне промјене. Стварање регионалне економске међуовисности, заједнички културни идентитет те заједничке друштвене вриједности су се испоставиле као јаче у односу на бројне сценарије катастрофе који су дуго времена приписивани балкану, те ће наставити да стварају јаче везе у регији у будућности.