Radionica „Identifikacija državne granice i druga granična pitanja između BiH i Hrvatske“

Categories:
Comments: 0

Vanjskopolitička inicijativa BH organizirala je radionicu u okviru projekta „Uključivanje parlamentarnih komisija za EU“ na kojem je prezentirala analizu „Identifikacija državne granice i druga granična pitanja između BiH i Hrvatske“. Radionica je održana 16.09.2013. godine u hotelu Europe u Sarajevu.

Ugovor o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koji je potpisan 30. srpnja 1999.godine i koji ugovorne strane još uvijek nisu ratificirale, svako malo pobuđuje medijsku pažnju u obje zemlje. Analiza koja će ovom prilikom biti prezentirana, ima za cilj da predoči ogroman posao koji su predstavnici državnih tijela i eksperti iz obje zemlje uradili na identifikaciji granične crte, pripremi i zaključenju ugovora sa odgovarajućim aneksima koji su njegov sastavni dio. Također, ona ima za cilj da potakne diskurs svih relevantnih aktera u ovom procesu unutar BiH te usmjeri ka mogućim rješenjima.

Učesnici radionice su bili predstavnici državnog i entitetskih parlamenata BiH, te predstavnici relevantnih institucija BiH. Ulogu predavača imali su g. Zoran Perković, ekspert Vanjskopolitičke inicijative BH i autor navedene analize.

Skupu se također obratitio i g. Zlatko Dizdarević, bivši ambasador BiH u R. Hrvatskoj te g. Enver Kazaz, Profesor Filozofskog Fakulteta u Sarajevu. Prezentacija se organizira u sklopu projekta „Uključivanje parlamentarnih komisija za EU“ koji financira Britanska ambasada u Sarajevu.