Радионица „Идентификација државне границе и друга гранична питања између БиХ и Хрватске“

Categories:
Comments: 0

Вањскополитичка иницијатива БХ организирала је радионицу у оквиру пројекта „Укључивање парламентарних комисија за ЕУ“ на којем је презентирала анализу „Идентификација државне границе и друга гранична питања између БиХ и Хрватске“. Радионица је одржана 16.09.2013. године у хотелу Еуропе у Сарајеву.

Уговор о државној граници између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске који је потписан 30. српња 1999.године и који уговорне стране још увијек нису ратифицирале, свако мало побуђује медијску пажњу у обје земље. Анализа која ће овом приликом бити презентирана, има за циљ да предочи огроман посао који су представници државних тијела и експерти из обје земље урадили на идентификацији граничне црте, припреми и закључењу уговора са одговарајућим анексима који су његов саставни дио. Такођер, она има за циљ да потакне дискурс свих релевантних актера у овом процесу унутар БиХ те усмјери ка могућим рјешењима.

Учесници радионице су били представници државног и ентитетских парламената БиХ, те представници релевантних институција БиХ. Улогу предавача имали су г. Зоран Перковић, експерт Вањскополитичке иницијативе БХ и аутор наведене анализе.

Скупу се такођер обратитио и г. Златко Диздаревић, бивши амбасадор БиХ у Р. Хрватској те г. Енвер Казаз, Професор Филозофског Факултета у Сарајеву. Презентација се организира у склопу пројекта „Укључивање парламентарних комисија за ЕУ“ који финанцира Британска амбасада у Сарајеву.