Popodnevni razgovori: „Ekonomska diplomacija – izazov visokog prioriteta za Bosnu i Hercegovinu“

Categories:
Comments: 0

Vanjskopolitička inicijativa BH i Friedrich Ebert Fondacija nastavljaju sa serijom kasnih popodnevnih razgovora…

Cilj ovih popodnevnih razgovora je otvaranje diskusije o raznim aspektima bosanskohercegovačke vanjske politike, te okupljanje bosanskohercegovačkih i stranih diplomata, predstavnika državnih institucija, privrednika, novinara, te predstavnika nauke i civilnog društva koji bi činili sveobuhvatnu platformu za kvalitetan diskurs.

Dana 05. septembra 2013. godine, Vanjskopolitička inicijativa BH je održala svoju sesiju na temu „Ekonomska diplomacija – izazov visokog prioriteta za Bosnu i Hercegovinu“ na kojem su prisustvovali predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Udruženje poslodavaca FBiH te predstavnici poslovnih agencija i akademskih krugova.

U prijatnoj atmosferi, g. Mile Sadžak, Ministar savjetnik i šef odsjeka za ekonomsku diplomaciju, Ministarstva vanjskih poslova BiH prezentirao je analizu i osvrnuo se na ključne procese i sam koncept ekonomske diplomacije u vanjskoj politici BiH u modernom dobu te pojasnio zašto je BiH potrebna ekonomska diplomacija i kakve mjere treba preuzeti da bi koncept bh. Ekonomske diplomacije bio efikasniji.

Gđa. Jelica Grujić, direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH osvrnula se na praksu većina zemalja u svijetu vezano za ulogu ministarstva privrede i ministarstva vanjskih poslova po tim aktivnostima te je pokušala pojasniti koji je strateški pristup organiziranju ekonomske diplomacije.

G. Damir Šaljić, projekt menedžer i ekonomski konsultant osvrnuo se na ulogu ekonomske diplomacije i okruženje u kome djeluje BiH ekonomska diplomacija – usporenost BiH na putu prema Europskoj uniji, kompleksno unutrašnje uređenje kao i nedostatak kadrova i sve veći projekti koji iziskuju sve veće napore.

Opći je zaključak diskusije je da se BiH već godinama suočena s nizom izazova a jedan od njih je i traganje za uspješnim ekonomskom razvojem. Unatoč općim uvjetima stranih tržišta, oštroj konkurenciji kao i stanju ekonomske krize u današnjem globaliziranom svijetu, realizirane su aktivnosti i čine se napori kako bi bh privrednici našli svoje mjesto na inostranom tržištu. Neophodna je izgradnja efikasnog koncepta ekonomske diplomacije koji zahtjeva multidisciplirani pristup u pogledu ekonomskog razvoja zemlje.