Саопћење за јавност поводом потписивања Меморандума о разумијевању између Европске уније и Босне и Херцеговине о суђеловању БиХ у програму МЕДИА 2007

Categories:
Comments: 0

Вањскополитичка иницијатива БХ поздравља потписивање Меморандума о разумијевању између Европске уније (ЕУ) и Босне и Херцеговине о суђеловању БиХ у програму Медиа 2007-2013, који је данас потписан. Потписивањем Меморандума, БиХ је и званично интегрирана у аудиовизуални сектор ЕУ и прије него је постала пуноправна чланица. Ово само показује да, када има довољно воље и знања, могуће је направити врло конкретна секторска усклађивања са ЕУ која ће у овом случају помоћи свим аудиовизуалним ствараоцима и кинематографима у БиХ.

Програм МЕДИА 2007 специјализирани је програм Европске уније за подршку аудиовизуалном сектору из којег се подржава професионално усавршавање, развој филмских пројеката, дистрибуција, приказивање и промоција филмова и аудиовизуалних програма те филмски фестивали.

Потписивањем Меморандума о разумијевању о суђеловању БиХ у програму МЕДИА 2007 босанскохерцеговачки редатељи, продуценти, сценаристи и остала физичка и правна лица која се баве аудиовизуалним ђелатностима ће добити могућност натјецања за финанцијска средства за потпору продукцији, промоцији и дистрибуцији европских аудиовизуалних пројеката. Укупан буџет програма за период од 2007. до 2013. године износи 755 милиона еура.

Као и остале земље које нису чланице ЕУ, БиХ ће уплаћивати годишњу котизацију за чланство, која се израчунава се на основу броја становника, БДП-а и количине аудиовизуалне продукције, што представља шансу за БиХ да из оваквих програма црпи максималну потпору јер ће плаћати минималну котизацију док с друге стране има врло активан и успјешан аудиовизуални сектор. У том смислу се предвиђа да ће улазна карта од 40.000 еура за 2013.годину вратити најмање петероструко више средстава у БиХ.

Очекује се да ће програм МЕДИА 2007 ојачати конкурентност босанскохерцеговачког аудиовизуалног сектора кроз лакши приступ финанцирању, дистрибуцији и промоцији аудиовизуалних ђела те кроз помоћ за стручно усавршавање ђелатника у филмској индустрији.

ВПИ БиХ је, уз помоћ Сорош Фондације, те у сурадњи са Фондацијом за кинематографију, Министарством културе ФБиХ, те уз свесрдну помоћ Медиа Деска Хрватске организирала семинар о начину аплицирања и кориштења средстава из овог Програма. Утолико је веће задовољство сто је од данас БиХ пуноправни члан аудиовизуалног сектора ЕУ.

Вањскополитичка иницијатива БХ