Поподневни разговори: „Билатерални односи Србије и БиХ – Фокус на вањску политику Србије према БиХ“

Categories:
Comments: 0

Вањскополитичка иницијатива БХ и Фриедрицх Еберт Фондација настављају са серијом касних поподневних разговора. Циљ ових поподневних разговора је отварање дискусије о разним аспектима босанскохерцеговачке вањске политике, те окупљање босанскохерцеговачких и страних дипломата, представника државних институција, привредника, новинара, те представника науке и цивилног друштва који би чинили свеобухватну платформу за квалитетан дискурс.

10. јуна 2013. године, Вањскополитичка иницијатива БХ је одржала своју сесију на тему „Билатерални односи Србије и БиХ – Фокус на спољну политику Србије према БиХ“ на којем су присуствовали представници Парламентарне скупштине БиХ, Министарство вањских послова БиХ, Министарство цивилних послова БиХ, Парламент Федерације БиХ те представници медија и академије.

У пријатној атмосфери, госп. Ђорђе Томић, ВПИ БХ експерт и аутор осврнуо се на кључне процесе билатералних односа Србије и БиХ те изнио закључке о досадашној сурадњи те поставио нова питања које се односе на будућу сурадњу двије земље. Госп. Давор Вулетић, савјетник за вањску политику у Предсједништву БиХ и госп. Амер Капетановић, помоћник министра вањских послова БиХ, осврнули се на улогу Предсједништва и Министарства вањских послова у билатералним односима БиХ према Србиј као и на оцјену вањске политике Србије према БиХ.

Опћи је закључак дискусије да односи Босне и Херцеговине и Србије превазилазе традиционалне билатералне оквире. Они се заснивају на интересима различитих актера. Интерес Србије при томе остаје на снажној републици Српској унутар БиХ али на стабилност БиХ. С друге стране, поставља се питање да ли Босна и Херцеговина може у својој вањској политици канализирати своју унутрашњу разноврсност и утврдити линију заједничких интереса који би омогућили БиХ ефикасан и задовољавајући наступ у билатералном односима са Србијом.