Radionica: „EU – Hrvatska – BiH: Kako je deset godina stalo u jednu“

Categories:
Comments: 0

Vanjskopolitička inicijativa BH organizirala je radionicu u okviru projekta „Uključivanje parlamentarnih komisija za EU“ na kojem je prezentirala analizu „EU – Hrvatska – BiH: Kako je deset godina stalo u jednu”. Radionica je održana 22.04.2013. godine u hotelu Europe u Sarajevu.

Temu radionice činili su bilateralni odnosi između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te trilateralni odnosi BiH, Hrvatske i Europske unije. Približavanje Hrvatske Evropskoj uniji ubrzalo je traženje odgovora na otvorena pitanja koja se već dugo nalaze na dnevnom redu bilateralnih razgovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U BiH ih više ne zovemo otvorenim pitanjima, nego negativnim implikacijama hrvatskoga članstva u EU-u, a u Hrvatskoj bi ih najradije sve odjednom zatvorili. No u cijelu priču uplela se i treća strana – Europska unija, koja insistira da se ti problemi rješavaju i u skladu s pravnim naslijeđem EU-a. U tzv. hitnom paketu razgovora Bruxelles – Zagreb – Sarajevo našle su se oblasti koje se odnose na sporazume o graničnim prijelazima i pograničnom saobraćaju, tranzit robe preko Luke Ploče i kroz teritoriju BiH u Neumu, izgradnju pristupnog puta do graničnih prijelaza sa svim inspekcijskim službama i osiguranje odgovarajućih objekata (BIP-ovi Bijača i Gradiška), razmatranje modaliteta za rješavanje teritorijalnog diskontinuiteta Republike Hrvatske (neumski koridor) i mogućnost prelaska granice s ličnim kartama za građene BiH nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Učesnici radionice su bili predstavnici državnog i entitetskih parlamenata BiH, te predstavnici relevantnih institucija BiH. Ulogu predavača imali su g. Amer Kapetanović, ekspert Vanjskopolitičke inicijative BH i autor navedene analize. Skupu se također obratitio i g. Zoran Perković, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. Prezentacija se organizira u sklopu projekta „Uključivanje parlamentarnih komisija za EU“ koji financira Britanska ambasada u Sarajevu.