Семинар за особље генералног секретаријата Владе Федерације БиХ и секретаре и координаторе за ЕУ интеграције Влада Кантона Федерације БиХ

Categories:
Comments: 0

Вањскополитичка иницијатива БХ организирала је семинар за особље генералног секретаријата Владе Федерације БиХ и секретаре и координаторе за ЕУ интеграције Влада Кантона Федерације БиХ, који се одржао од 26. до 28. марта 2013. године у хотелу Гарден Цитy у Коњицу, у склопу активности пројекта под називом „Изградња структура и капацитета Владе ФБиХ за ЕУ интеграције“, који се проводи уз финанцијску подршку Британске амбасаде.

Циљ овог семинара је био пружање детаљнијег увида у релевантна питања о процесу еуропских интеграција, политика проширења и начинима доношења одлука у ЕУ као и о искуствима земаља у региону.

Госп. Јургис Вилцинскас, шефа Секције за политичка и економска питања, Делегације ЕУ у БиХ говорио је у улози Делегације ЕУ у БиХ. Господин Мислав Матаија са Правног Факултета у Загребу говорио је о правном оквиру проширење ЕУ и улога националних парламента у процесу одлучивања ЕУ. Др. сц. Сенаде Шело-Шабић, знанствена сураднице при ођелу за међународне господарске и политичке односе, Института за развој и међународне односе (ИМО) из Загреба говорила је о ЕУ након Лисабонског споразума те процесу проширења ЕУ на земље Западног Балкана кроз призму искуства Републике Хрватске.

Учесницима су се такођер обратили и БиХ експерти. Госп. Осман Топчагић из Министарства вањских послова БиХ пружио је детаљнији увид у сам процес провођења ССП-а. Госп. Кенан Решо, ВПИ БХ експерт презентирао је анализу ВПИ БХ на тему унапређења улоге јавних служби на тржишту рада у Федерацији БиХ. Гђа. Самира Нухановић-Рибић из Министарства цивилних послова БиХ говорила је на тему потицаја у пољопривреди БиХ и уласку Хрватске у ЕУ, те какве ће то посљедице имати на пољопривреду у БиХ. Госп. Давор Вулетић, савјетник за вањску политику из уреда Хрватског члана предсједништва, Предсједништва БиХ детаљније је објаснио институционалне механизме за проведбу ССП-а. Гђа Едита Калајџић, секретар Владе Федерације БиХ, говорила је о значају ЕУ координације кроз призму секретаријата Владе Федерације БиХ.