Дводневни семинар за особље генералног секретаријата Владе Федерације БиХ

Categories:
Comments: 0

Вањскополитичка иницијатива БХ организирала дводневни семинар за особље генералног секретаријата, уреда за законодавство и усклађеност са прописима ЕУ, Владе Федерације БиХ, који се одржао 05. и 06. марта 2013. године у хотелу Аqуареумал Фојница, у склопу активности пројекта под називом „Изградња структура и капацитета Владе ФБиХ за ЕУ интеграције“, који се проводи уз финанцијску подршку Британске амбасаде.

Циљ дводневног семинара је да пружи детаљнији увид у процес одлучивања ЕУ, процес еуропских интеграција и проширења као и у искуства земаља у региону.

Г. Златко Шабић, који у академској заједници важи за врсног стручњака по питању ЕУ говорио је о процесу проширења и процесу одлучивања у ЕУ. Г. Шабић обавља дужност професора на Факултету друштвених наука у Љубљани и аутор је преко 100 књига, чланака и експертиза са подручја међународних односа и еуропских студија.

Г. Осман Топчагић, министар савјетник и шеф одсјека за ЕУ, Министарства Вањских послова БиХ, говорио је о свим изазовима које Босни и Херцеговину очекују на овом важном кораку у даљем процесу преговарања са Европском унијом и европских интеграција.

Гђа. Маријана Лисзт, експерт и некадашња водитељица радне скупине за поглавље 8, тржишно натјецање у Хрватској говорила је о стандардима тржишног натјецања у ЕУ као и искуствима Републике Хрватске и техничким преговарањима.

Г. Давор Вулетић, правник и ВПИ БХ експерт за систем државну помоћ, презентирао је Анализу „Систем Државне Помоћи у БиХ“, коју је сачинила ВПИ БХ.