Дводневни семинар за секретаре и координаторе за еуропске интеграције Влада Кантона Федерације БиХ

Categories:
Comments: 0

Вањскополитичка иницијатива БХ организирала први дводневни семинар за секретаре и координаторе за еуропске интеграције Влада Кантона Федерације БиХ, који се одржао 20. и 21. фебруара 2013. године у хотелу Гарден Цитy Коњиц, у склопу активности пројекта под називом „Изградња структура и капацитета Владе ФБиХ за ЕУ интеграције“, који се проводи уз финанцијску подршку Британске амбасаде.

Циљ првог дводневног семинара је да пружи нешто детаљнији увид у процес одлучивања ЕУ, процес еуропских интеграција и проширења као и у искуства земаља у региону.

Проф. др. Златко Шабић, који у академској заједници важи за врсног стручњака по питању ЕУ говорио је о процесу проширења и процесу одлучивања у ЕУ. Г. Шабић обавља дужност професора на Факултету друштвених наука у Љубљани и аутор је преко 100 књига, чланака и експертиза са подручја међународних односа и еуропских студија. Г. Амер Капетановић, помоћник министра и шеф одсјека за билатералне односе, Министарства Вањских послова БиХ, говорио је о свим изазовима које Босни и Херцеговину очекују на овом важном кораку у даљем процесу преговарања са Европском унијом и европских интеграција.

Др. сц. Ивана Вукорепа, доцентица на Катедри за радно и социјално право Свеучилишта у Загребу, Правни факултет и водитељица радне скупине за припрему преговора Републике Хрватске за поглавље Слобода кретања радника. Гђа. Вукорепа говорила је детаљно о основама слободе кретања радника –изворима права, основним начелима правде и о искуству Републике Хрватске и техничким преговорима. Гђа. Тања Капетановић, експерт ВПИ БХ, презентирала је Анализу „Околишањем до Еуропске уније“ коју је сачинила ВПИ БХ. Анализа одговара на питање што је нама околиш и подсјећа нас на наше обавезе према ЕУ.

Семинару су присуствовали представници Влада Зеничко-добојског, Ливањског, Херцеговачко- Неретванског, Посавског, Унско-Санског, Средње-Босанског, Тузланског и Босанско-Подрињског кантона.
ВПИ пресс тим