Инфо дан: МЕДИА 2007

Вањскополитичка иницијатива БХ (ВПИ БХ),уз подршку Фонда Отворено Друштво (Сорош) и у сурадњи са Фондацијом за кинематографију ФБиХ, организирала је 17.01 2013. године у Сарајеву МЕДИА 2007 ИНФО ДАН уз учешће еминентних предавача, те филмских радника, продуцената и свих оних који се баве аудио-визуелном умјетношћу.

Инфо Дан наставак је заједничке активности ВПИ и Фондације за кинематографију, у циљу стварања претпоставки за нови аудио-визуални систем у ФБиХ који је усуглашен са ЕУ стандардима. С тим у вези, ВПИ и Фондација наставит це тијесно сурађивати и приликом израде Закона о аудио-визуалном стваралаштву у Федерацији БиХ.

Уводну ријеч и упознавање са Програмом МЕДИА 2007 као и практичне савјете за кориснике подијелили су гђа. Мартина Петровић, директорица МЕДИА деска Хрватске и г. Јован Марјановић, представник БиХ при ЕУРИМАГЕС.

Програм МЕДИА 2007 специјализирани је програм Европске уније за подршку аудиовизуалном сектору из којег се подржава професионално усавршавање, развој филмских пројеката, дистрибуција, приказивање и промоција филмова и аудиовизуалних програма те филмски фестивали. Укупан буџет програма за период од 2007. до 2013. године износи 755 милиона еура.

МЕДИА 2007 представља један од кључних инструмената развоја европског аудиовизуалног стваралаштва, што се огледа и у томе да сваке године омогућује потпору за 300 нових европских филмских пројеката, подупире двије трећине филмских пројеката који долазе из земаља с ниским продукцијским капацитетом и сваке године 2,5 милијуна љубитеља филма погледа више од 15.000 еуропских пројекција на више од стотину фестивала.

Годишња котизација за чланство, израчунава се на основу броја становника, БДП-а и количине аудиовизуалне продукције, што БиХ опет ставља у позицију да плаћа минималну котизацију, док с обзиром на врло активан и успјешан аудиовизуални сектор из оваквих програма може црпити максималну потпору. Ако Меморандум о приступању буде потписан до краја године, предвиђа се да ће улазна карта од 60.000 КМ вратити најмање петероструко више средстава у БиХ већ у току исте године.

Европска комисија је објавила да босанскохерцеговачки редатељи, продуценти, сценаристи и остала физичка и правна лица које се баве аудиовизуалним ђелатностима могу подносити пројектне приједлоге у оквиру позива објављених за програм МЕДИА 2007, те имати могућност натјецања за финансијска средства за потпору продукцији, промоцији и дистрибуцији европских аудиовизуалних пројеката.

У другом ђелу презентације гђа. Мартина Петровић осврнула се на Хрватско искуство при аплицирању на МЕДИА 2007 и препоруке за Босну и Херцеговину. Она је нагласила како су хрватски аудио-визуални ђелатници већ сада вуку пет пута више новца из Медиа-е него што је био износ националне котизације. Улога Медиа Деска у том процесу изнимно је важна, јер у потпуности администрира и усмјерава хрватске апликације. Сада и хрватски филмски стручњаци могу оцјењивати филмске пројекте осталих земаља чланица Програма МЕДИА 2007.

Како је наглашено од стране г. Јована Марјановића, Европска комисија је објавила да апликанти из Босне и Херцеговине могу почети подносити пројектне приједлоге у оквиру позива објављених за програм МЕДИА 2007. Али да је одабир пројеката још увијек условљен са завршетком процедуре приступања Босне и Херцеговине програму. „у пракси то значи да се апликанти из Босне и Херцеговине могу пријављивати на ове позиве, али ће средства оперативно бити могуће користити тек када Меморандум о разумијевању између ЕК и БиХ буде потписан те након што `улазна карта` буде плаћена“, рекао је г. Јован Марјановић.

БиХ је, путем Министарства цивилних послова БиХ, покренула, у децембру 2011, процедуру приступања програму Европске уније МЕДИА 2007. Међутим до потписивање још није дошло. „Оно што ми можемо урадити, док Европска унија чека надлежна тјела у БиХ, је да пробамо искористити тренутак да добијемо шта можемо. Док не постанемо пуноправна чланица, ми морамо наћи модалитет да обучимо наше људе да што прије и што ефикасније аплицирају на пројекте Програма МЕДИА.” рекао је г. Амер Капетановић, Предсједник Управног одбора Фондације за кинематографију ФбиХ.

На презентацији МЕДИА 2007 Инфо Дан присуствовало је преко 50 представника домаће филмске индустрије и аудио визуалног сектора попут Филм Хоусе, Депо Продукција, САГА Филм, Кинотека БиХ, ПРИМЕ ТИМЕ, Сарајево и Тузла Филм Фестивал, Медитеран Филм Фестивал, РЕФРЕСХ продуцтион, ХАВА, КАДАР, Обала Арт центар, Арт сервис, Деблокада, Босанска медијска група, ТРОПИК Зеница, ЦОМПРЕX, МАМА Филм, Магиц Фацторy, Медиа План, Удружење филмских радника Центар за сувремену умјетност, Фондације за кинематографију ФБиХ и други.

Такођер, били су назочни и представници владиног сектора попут Министарства цивилних послова БиХ, Министарства културе и спорта Кантона Сарајево. Свој интерес за ову презентацију исказали су и представници и образовног сектора попут Сарајевска школа за науку и технологију – Сарајево Филм Ацадемy и други.