Kamingespräch: „Pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji – Otvorena pitanja između BiH i Hrvatske i implikacije po BiH“

Categories:
Comments: 0

Da bi stimulirali više interaktivnu diskusiju o različitim aspektima vanjske politike BiH, Vanjskopolitička inicijativa BH i Friedrich Ebert Fondacija nastavljaju sa serijom kasnih popodnevnih razgovora gdje okupljaju male grupe domaćih i stranih diplomata, novinara, znanstvenika te predstavnika civilnog društva.

Dana 4 aprila 2012. godine, Vanjskopolitička inicijativa BH je održala svoju petu sesiju na temu„Pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji – Otvorena pitanja između BiH i Hrvatske i implikacije po BiH“ na kojem su prisustvovali predstavnici Direkcije za evropske integracije, Ministarstvo vanjskih poslova, Vanjskotrgovinske komore BiH i predstavnici medija i nevladinog sektora.

Članstvo Hrvatske u EU otvorit će nove mogućnosti u procesu euroatlantskih integracija na Zapadnom Balkanu, ali i otkriti negativne implikacije neriješenih pitanja između Hrvatske i zemalja u regionu. Bez njihovog rješavanja ekonomska i politička situacija u BiH može biti još teža nego danas, navodi se u analizi. Negativne posljedice odnose se prije svega na neusklađene standarde u ekonomiji i mada će ih primarno osjetiti BiH i Srbija, njih neće biti pošteđena ni sama Hrvatska.