Промоција публикације „Водич кроз Лисабонски споразум“

Categories:
Comments: 0

Уз финанцијску потпору Владе Велике Британије и у организацији домаће невладине организације Вањскополитичке иницијативе БХ (ВПИ БХ), у понеђељак, 02.04.2012., у Амфитеатру, Пословног центра УНИТИЦ у Сарајеву одржана је промоција публикације „Водич кроз Лисабонски споразум“.

Лисабонски споразум уводи важне иновације у начин доношења одлука у Европској Унији. Међутим, због широког спектра домаћих политичких питања која доминирају јавним дискурсом у БиХ, утјецају Лисабонског споразума на ЕУ и на државе потенцијалне кандидате за чланство није посвећено довољно пажње. У циљу пружања прегледа кључних промјена које су уведене у начину на који функционира ЕУ након усвајања Лисабонског споразума, Вањскополитичка иницијатива БХ је припремила публикацију под називом ‘Водич кроз Лисабонски споразум’ уз помоћ Британске амбасаде у БиХ.

Уводну ријеч и представљање Публикације „Водич кроз Лисабонски Споразум“ одржала је директорица Вањскополитичке иницијативе БХ гђа. Лејла Каблар. Указујући на значај Лисабонског уговора, исказала је да овај документ омогућава Европској унији јачи и јаснији глас у свијету, чувајући истовремено националне интересе државе чланица. „Сами циљеви Лисабонског уговора су учинили Европску унију демократичнијом и спремном да испуни очекивања грађана Европе“, сматра гђа. Каблар.

Маринко Чавара, члан комисије за европске интеграције Федералног Парламента сматра да Европска унија треба и даље наставити с позитивним односом према Босни и Херцеговини када је у питању рјешавање препрека на том путу. Шефик Џаферовић, члан Заједничке комисије за европске интеграције, Парламентарне скупштине БиХ и предсједавајући заједничке парламентарне комисије за провођење пресуде Сејдић-Финци, сматра да ће Босна и Херцеговина уклонити застој на европском путу и да ће једини преостали услов за апликацију за чланство бити скоро испуњен.

Хафеза Сабљаковић, члан Комисије за европске интеграције Парламента Федерације БиХ, истакнула је значај улога националних парламената у процесу европских интеграција, а Нермина Заимовић-Узуновић, члан Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ, значај парламентарне сурадње у процесу европских интеграција и Групе пријатеља БиХ у Европском парламенту.

Бранислав Бореновић, предсједник одбора за европске интеграције Народне скупштине РС, оцијенио је да поред плана интегрирања у Еуропску унију, недостатак људских ресурса представља један од кључних проблема за Босну и Херцеговину. „То ће бити највећи изазов за Савјет министара, за Владу Републике Српске и Владу Федерације БиХ“, истакао је Бореновић.