Treća obuka „Transparentnost upravljanja- partnerski proces izrade politika“

Categories:
Comments: 0

Treća obuka  „Transparentnost upravljanja- partnerski proces izrade politika“

U organizaciji domaće nevladine organizacije Vanjskopolitičke inicijative BH (VPI BH), u ponedjeljak i utorak (12. – 13.03.2012.) u hotelu „Garden City Konjic“ održana je treća, posljednja obuka, pod nazivom „Transparentnost upravljanja – partnerski proces izrade politika“ na kojem su učestvovali predstavnici nevladinih organizacija širom BiH. Obuke se vrše u sklopu aktivnosti projekta pod nazivom ‘Monitoring korupcije i zaštita integriteta’ koji se provodi uz finansijsku podršku Europske unije u okviru IPA programa.

Obuci su prisustvovali predstavnici iz nevladinog sektora u BiH koji se bore protiv korupcije kroz svoje projekte i aktivnosti ili iskazuju posebno zanimanje za savladavanje ovih vještina poput Centra za sigurnosne studije, Centra za istraživačko novinarstvo, Udruženje Vesta, Centra Civilnih Inicijativa, te predstavnika aktivističkih organizacija poput Demokratskog Omladinskog Pokreta, UG Zašto ne? i drugi.

Predstavnici nevladinih organizacija imali su priliku upoznati se sa sljedećim tematskim cjelinama:

• Sistem nacionalnog integriteta
• Revizija borbe protiv korupcije
• Planiranje i vođenje javnih kampanja u borbi protiv korupcije
• Izrada strategije za borbu protiv korupcije
• Monitoring provedbe reformi
• Zagovaranje u borbi protiv korupcije
• Mehanizmi za suradnju sa vladom u borbi protiv korupcije.

Realizacije obuke sastojala se od predavanja uz Power Point prezentaciju, interaktivne komunikacije i radionice/vježbi u grupama. Ove aktivnosti su usmjerene na jačanje kapaciteta nevladinih organizacija koje su u sklopu realizacije ovih obuka imali priliku upoznati se sa principima dobrog upravljanja, upravljanjem rizicima korupcije te principima partnerske izrade javnih politika.