Презентација Годишњег извјештаја за 2011. годину у склопу пројекта “Мониторинг процеса Европских интеграција БиХ”

Categories:
Comments: 0

Споразум о стабилизацији и придруживању ни у овој години није ступио на снагу, иако су се формално стекли увјети за то крајем 2010. године. Једна од најмаркантнијих колатералних штета у неиспуњавању увјета је у домену демократских принципа и људских права, јесте усклађивање Устава са пресудом Европског суда за људска права у случају Сејдић и Финци вс. БиХ. Такођер, проблематизиран је начин одлучивања у седмочланом Вијећу за државне помоћи; преговарало се око етничке заступљености у механизмима одлучивања, умјесто о суштини и техничким аспектима закона. Ситуација која је настала током програмирања ИПА средстава за 2011. годину је разоткрила озбиљне структуралне недостатке у координационим механизмима везаним за планирање и програмирање средстава из ЕУ.

Власти БиХ нису се благовремено припремале за улазак Хрватске у ЕУ, чиме ће у коначници и онако скромни извозни потенцијали БиХ бити додатно ограничени и приступ страним тржиштима ускраћен за домаће произвођаче. Извјештај закључује да се Европској унији не прикључује повременим испадима добре воље и појединачним примјерима ревности државних службеника, већ систематским опређељењем да се процесу испуњавања увјета приступи са свим расположивим ресурсима и политичком вољом.

Ово су неки од закључака Годишњег извјештаја за 2011. који је презентирала Вањскополитичка иницијатива БХ (ВПИ БХ) у сриједу, 23.02.2012 у Сарајеву. На презентацији је било више од 100 учесника из домаћих и међународних невладиних и владиних институција.

Уз, гђу. Лејлу Каблар, Директорицу ВПИ БХ која је презентирала Годишњи извјештај за 2011. годину своје стручно виђење ситуације у БиХ као и њеног еуропског пута дали су панелисти г. Халид Гењац, Предсједник Комисије за европске интеграције, Парламентарна скупштина БиХ, Њ.Е. Гдин. Петер Соренсен, Шеф Делегације Европске уније у БиХ, Њ.Е. г. Боссе Хедберг, Амбасадор Краљевине Шведске, те г. Амер Капетановић, Шеф Одсјека за Европску унију, Министарство вањских послова БиХ.

2011. година није била година ЕУ у БиХ

Специјални представник ЕУ у БиХ Њ.Е. г. Петер Соренсен, на промоцији извјештаја „Мониторинг процеса европских интеграција БиХ“ у Сарајеву рекао је да 2011. није била година ЕУ у БиХ и изразио наду да би то могла да буде ова година. Он је нагласио да без ступања на снагу ССП-а неће бити прихваћена кандидатура БиХ за чланство у ЕУ и да неће моћи да буду позвани експерти из Брисела да помогну БиХ.

Прошла година није донијела много опипљивих резултата на путу ка чланству у ЕУ

Амбасадор Шведске у БиХ Боссе Хедберг рекао је да прошла година није донијела много опипљивих резултата на путу ка чланству у ЕУ. Констатирајући да је у посљедње двије седмице у БиХ предузето неколико позитивних корака на путу БиХ ка ЕУ, Хедберг је истакао да треба ријештити многа накупљена нерјешена питања. Он је позвао политичке лидере у БиХ да да преузму одговорност за добробит сваког човјека и сваког дијела БиХ.

БиХ би врло брзо могла да ријеши техничке ствари на европском путу

Г. Халид Гењац, посланик у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине, изјавио је да је БиХ у протеклих пет до шест година имала период ужасних застоја на европском путу који су потрајали дуго. Према његовом ријечима, БиХ би врло брзо могла да ријеши техничке ствари на европском путу, али да постоје проблеми када је ријеч о политичким критеријумима. Он је истакао да се у БиХ ствара нови политички амбијент.

Гђа. Лејла Каблар, директорица Вањскополитичке иницијтиве БХ, нагласила је да је вишегодишња политичка и институционална блокада у БиХ своју кулминацију доживјела 2011. године. Она је истакла да је процес европских интеграција у БиХ још на декларативном нивоу. Она истиче да БиХ мора да испуни услове за кредибилну апликацију за чланство у ЕУ до половине године, успостави одрживи систем хоризонталне и вертикалне координације у ЕУ пословима који има повезан технички и политички институционални аспект.

Према њеним мишљену, да би се покренуо европски интеграциони процес са мртве тачке, БиХ ће морати да пређе са декларативног на радни консензус, што подразумијева да политика креира простор, а да га струка попуњава, те да неодложно омогући да ССП ступи на снагу.