Prva regionalna konferencija: „Parlamentarnom suradnjom do EU“

Categories:
Comments: 0

Vanjskopolitička inicijativa BH organizirala Prvu regionalnu konferenciju članova parlamenata iz EU, BiH i regiona kojoj su prisustvovali predsjednici i potpredsjednici Odbora za europske integracije iz Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Govore dobrodošlice su održali NJ.E. g. Peter Sorensen, Šef Delegacije Europske unije u BiH, NJ.E. g. Nigel Casey, ambasador Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, G. Denis Bećirević, predsjedavajući Predstavničkog doma, Parlamentarne skupštine BiH i Gđa. Denisa Sarajlić-Maglić, direktorica Vanjskopolitičke inicijative BH.

U svom uvodnom izlaganju, Direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH Denisa Sarajlić – Maglić, naglasila je da europsku putanju BiH određuje potpis stavljen na obavezujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. To što ne postoji dogovor o formiranju vlasti, ne znači da se Parlament može odreći obaveza prema Europskoj uniji i odgovornosti prema onima koji su ih birali, izjavila je gđa. Sarajlić-Maglić. Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine g. Denis Bećirović je dodao da je europski proces ključan i kad je u pitanju odnos zakonodavne i postojeće izvršne vlasti. Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU NJ.E. g. Peter Sorensen, naglasio je u svom uvodnom izlaganju da je sada ključna uloga u rukama Parlamenta, odnosno parlamentarnih Komisija za europske integracije – jedne na državnom nivou i dviju na entitetskom. Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, NJ.E. g. Nigel Casey podsjetio je u svom izlaganju da Bosna i Hercegovina ima pred sobom još tri ključna uvjeta koji se tiču donošenja Zakona o državnoj pomoći, Zakona o popisu stanovništva i pokazivanja kredibilnog napora u provođenju odluke u predmetu “Sejdić – Finci”.

Predsjednik Komisije za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH g. Halid Genjac izjavio je na konferenciji da bi naša zemlja danas imala mnogo bolju pretpristupnu poziciju da su njeni politički lideri, izgubljeno vrijeme i energiju koju su ulagali u pitanje formiranja nove postizborne vlasti usmjerili ka ispunjavanju europskih uvjeta.

Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora u Hrvatskom Saboru i članica Odbora za europske integracije, izjavila je kao učesnica konferencije da su dosadašnja iskustva njene zemlje u procesu europskih integracija “najupotrebljivija” i iskoristiva za našu zemlju.

Miodrag Vuković, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije u državnoj skupštini, izjavio je kao učesnik sarajevske konferencije da je bitan preduvjet regionalnog pridruživanja europskim asocijacijama – suradnja regionalnih zemalja, bez čega se one teško mogu kvalificirati.

Jani Makraduli, potpredsjednik Sobranja, na konferenciji je iskazao nadu, da će regionalne zemlje, sve zajedno, biti u Europskoj uniji, mada se zasad pribojava negativne, decembarske europske ocjene za njegovu zemlju zbog neriješenih pitanja s Grčkom.

Gospodin Tim Judah, autor i reporter s prvih linija za tjednik “The Economist” te gđa. Petra Blaess, bivša Potpredsjednica njemačkog Bundestaga su također uzeli učešće u panelima konferencije.