Прва Регионална Конференција: „Парламентарном сурадњом до ЕУ“

Categories:
Comments: 0

Вањскополитичка иницијатива БХ организирала Прву регионалну конференцију чланова парламената из ЕУ, БиХ и региона којој су присуствовали предсједници и потпредсједници Одбора за еуропске интеграције из Хрватске, Црне Горе и Македоније.

Говоре добродошлице су одржали Њ.Е. г. Петер Соренсен, Шеф Делегације Еуропске уније у БиХ, Њ.Е. г. Нигел Цасеy, амбасадор Уједињеног краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у БиХ, Г. Денис Бећиревић, предсједавајући Представничког дома, Парламентарне скупштине БиХ и Гђа. Дениса Сарајлић-Маглић, директорица Вањскополитичке иницијативе БХ.

У свом уводном излагању, Директорица Вањскополитичке иницијативе БиХ Дениса Сарајлић – Маглић, нагласила је да еуропску путању БиХ одређује потпис стављен на обавезујући Споразум о стабилизацији и придруживању. То што не постоји договор о формирању власти, не значи да се Парламент може одрећи обавеза према Еуропској унији и одговорности према онима који су их бирали, изјавила је гђа. Сарајлић-Маглић. Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине г. Денис Бећировић је додао да је еуропски процес кључан и кад је у питању однос законодавне и постојеће извршне власти. Шеф Делегације Еуропске уније у БиХ и специјални представник ЕУ Њ.Е. г. Петер Соренсен, нагласио је у свом уводном излагању да је сада кључна улога у рукама Парламента, односно парламентарних Комисија за еуропске интеграције – једне на државном нивоу и двију на ентитетском. Амбасадор Велике Британије у Босни и Херцеговини, Њ.Е. г. Нигел Цасеy подсјетио је у свом излагању да Босна и Херцеговина има пред собом још три кључна увјета који се тичу доношења Закона о државној помоћи, Закона о попису становништва и показивања кредибилног напора у провођењу одлуке у предмету “Сејдић – Финци”.

Предсједник Комисије за еуропске интеграције Парламентарне скупштине БиХ г. Халид Гењац изјавио је на конференцији да би наша земља данас имала много бољу претприступну позицију да су њени политички лидери, изгубљено вријеме и енергију коју су улагали у питање формирања нове постизборне власти усмјерили ка испуњавању еуропских увјета.

Весна Пусић, предсједница Националног одбора у Хрватском Сабору и чланица Одбора за еуропске интеграције, изјавила је као учесница конференције да су досадашња искуства њене земље у процесу еуропских интеграција “најупотребљивија” и искористива за нашу земљу.

Миодраг Вуковић, предсједник Одбора за међународне односе и европске интеграције у државној скупштини, изјавио је као учесник сарајевске конференције да је битан предувјет регионалног придруживања еуропским асоцијацијама – сурадња регионалних земаља, без чега се оне тешко могу квалифицирати.

Јани Макрадули, потпредсједник Собрања, на конференцији је исказао наду, да ће регионалне земље, све заједно, бити у Еуропској унији, мада се засад прибојава негативне, децембарске еуропске оцјене за његову земљу због неријешених питања с Грчком.

Господин Тим Јудах, аутор и репортер с првих линија за тједник “Тхе Ецономист” те гђа. Петра Блаесс, бивша Потпредсједница њемачког Бундестага су такођер узели учешће у панелима конференције.