Одржана Презентација Другог полугодишњег извјештаја за 2009. годину у склопу Пројекта “Мониторинг Процеса Европских интеграција БиХ”

Categories:
Comments: 0

Значајн напредак у реализацији обавеза из главе ВИИ – Правда, слобода, сигурност посебице дијела комплементарног Мапи пута за либерализацију визног режима. Такођер, напредак је направљен у области заштите интелектуалног власништва (глава ВИ) те финансијске сурадње тј. апликација за средства из ИПА фондова. Напредак у реализацији обавеза из Прелазног споразума видљив у оним областима гђе постоји неподијељен политички интерес чланица коалиционе власти те у стручним областима избјегнута политизација реформских активности.

Скупу се обратио Њ.Е. Боссе Хедберг, Амбасадор Краљевине Шведске у Сарајеву. У панелу су учествовали уважени, г. Фарис Вехабовић, судија Уставног суда Федерације БиХ, Њ.Е. г. Димитрис Коуркоулас, шеф Мисије Делегације Еуропске уније у БиХ, гђа. Невенка Савић, директор Дирекције за еуропске интеграције Вијећа Министара БиХ, те представници ВПИ БХ.

Пројект финанцира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (Сида) а реализатор пројекта је Вањскополитичка иницијатива БХ. Вањскополитичка иницијатива БХ је невладина, непрофитна и независна организација посвећена промишљању и анализирању вањске политике, међународних односа и међународних обавеза Босне и Херцеговине. Посебан аспект нашег рада је праћење степена извршавања обавеза из Прелазног споразума – ССП-а у процесу еуропских интеграција. Пројект има за циљ да демистифицира процес европских интеграција, приближи га и појасни грађанима БиХ, омогући основу за расправу о конкретним стварима између цивилног сектора и институција БиХ засновану на аргументима и чињеницама.

Један од основних налаза овог извјештаја јесте да је дошло до значајног напретка везано за реализацију обавеза из главе ВИИ – Правда, слобода, сигурност посебице дијела комплементарног Мапи пута за либерализацију визног режима. Такођер, напредак је направљен у области заштите интелектуалног власништва (глава ИВ) те финансијске сурадње тј. апликација за средства из ИПА фондова. Но у осталим областима БиХ више или мање стагнира. Јединствена оцјена би била да је напредак у реализацији обавеза из Прелазног споразума видљив у оним областима гђе постоји неподијељен политички интерес чланица коалиционе власти те у стручним областима гђе је захваљујући професионализму и ентузијазму носилаца посла избјегнута политизација реформских активности.