Камингеспрäцх: „Револт у арапским земљама – промјене или само обећања“

Categories:
Comments: 0

Други у низу поподневних разговора уз камин, у организацији Вањскополитичке иницијативе БХ (ВПИ БХ) и уз подршку њемачке политичке Фондације Фриедрицх Еберт (ФЕС) одржан је 17.03.2011. године на тему револт у арапским земљама о чему је ВПИ БХ претходно израдила анализу „Револт у арапским земљама – промјене или само обећања“

Социјални и политички покрети стотина хиљада становника арапских земаља с почетка 2011. Године нису ни близу свога краја. Захтјеви протестаната снажно варирају: од промјена власти и владара, захтјева за темељне уставне, политичке и економске реформе, за демократизацију, људска права и слободе, до захтјева за суштинско преиспитивање вањскополитичких и геостратешких позиција држава и влада, укупног концепта и начина реализације различитих интереса у регији итд.

Има ли Запад у актуалним приликама жеље, воље и спремности, да ли је уопће структуриран политички и економски тако да може ући у процес преиспитивања опстојности вјештачке али распрострањене дилеме у вези с „остаткомсвијета“ – демокрација или сигурност? Много је разлога за вјеровање да је на томе плану и кључ за осигуравање просперитетније будућности за све и на Блиском истоку.

ВПИ БиХ планира у наредном периоду организирати сличне разговоре о ситуацији на Блиском истоку, њемачкој вањској политици у БиХ и другим темама важним за профилирање вањске политике БиХ. Импулси за ове расправе бит ће анализе које ће сачинити експерти и сурадници ВПИ, а које ће бити објављене и на нашој њеб страници.