Камингеспрäцх: Нестално чланство БиХ у Вијећу сигурности Уједињених нација 2010.-2011.

Categories:
Comments: 0

Први у низу поподневних разговора уз камин, у организацији Вањскополитичке иницијативе БХ (ВПИ БХ) и уз подршку њемачке политичке Фондације Фриедрицх Еберт (ФЕС) одржан је 16.02.2011. године на тему предсједавања Босне и Херцеговине Вијећем сигурности Уједињених нација у јануару 2011. године, о чему је ВПИ БХ претходно израдила анализу „Нестално чланство Босне и Херцеговине у Вијећу сигурности Уједињених нација 2010.–2011.: Изазови предсједавања током јануара 2011. године”). Камингеспрäцх (разговор уз камин) је њемачки концепт неформалних дискусија о актуелним темама, осмишљен да експертима, дипломатама и представницима цивилног друштва омогући атмосферу за отворену размјену мишљења.

У пријатној атмосфери Спортског клуба УНА, амбасадор БиХ при ОУН Иван Барбалић пренио је директна искуства јануарског предсједавања БиХ Вијећем сигурности, осврнуо се на једногодишње нестално чланство у ВС ОУН, те говорио о будућем ангажману БиХ у свјетској влади. Представници Министарства вањских послоба БиХ, савјетници чланова Предсједништва БиХ, Амбасадори Њемачке, Турске, Аустрије Словеије, те представници Британске, Кинеске, Швицарске и Америчке амбасаде осврнули су се на, опћи је закључак, успјешно предсједавање БиХ у Вијећу сигурности ОУН. Била је то прилика да се отворено поразговара о босанскохерцеговачкој вањској политици у контексту глобалних изазова.
ВПИ БиХ планира у наредном периоду организирати сличне разговоре о ситуацији на Блиском истоку, њемачкој вањској политици у БиХ и другим темама важним за профилирање вањске политике БиХ. Импулси за ове расправе бит ће анализе које ће сачинити експерти и сурадници ВПИ, а које ће бити објављене и на нашој њеб страници.