Ефекти инструмената процеса стабилизације и придруживања на интеграције државе западног Балкана и регионалну сарадњу

Европеизација западног Балкана (ЗБ) била је неколико година у другом плану бриселске агенде. На то су утицали унутрашњи изазови ЕУ (отклањање посљедица економске кризе, мигрантска криза, пораст евроскептицизма, итд.). С друге стране, недостатак политичке воље, неодговорност политичких елита и злоупотреба тренутних потешкоћа унутар Европске уније (од стране одређених доносилаца одлука) успорили су процес унутрашњих реформи и демократизацију друштва у западног Балкана. Након најаве  председника Европске комисије, Жан Клод Јункера, у Говору о стању Уније у вези са проширењем ЕУ у сљедећој деценији, отворена је нова европска перспектива за државе западног Балкана. Међутим, процес проширења ЕУ, као и процес европеизације западног Балкана, захтјева побољшање тренутно постојећих инструмената европске интеграције, као што су Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) и споразуми ЦЕФТА2006, као и поновно покретање позитивног наратива у вези са проширењем ЕУ.

Општи циљ је допринос интеграциоиним перспективама западног Балкана у ЕУ  унапређењем инструмената за проширење ЕУ.

Специфични циљеви:

  • Пружити методолошки чврст доказ о ефектима ССП и ЦЕФТА2006 на земље западног Балкана у процесу проширења ЕУ;
  • Омогућити већу употребу потенцијала ССП и ЦЕФТА2006 у земљама западног Балкана, на основу конкретних препорука везаних за неискоришћене механизме које пружају;
  • Отворити политички дијалог о конкретним сценаријима ЕУ интеграција за земље западног Балкана међу доносиоцима одлука и креаторима политика у земљама западног Балкана и на нивоу ЕУ.

Специфични циљеви биће постигнути активностима истраживања и заговарања. Очекивани резултати су приједлози политика за унапређење ССП/ЦЕФТА2006 и  три сценарија за проширење ЕУ на западни Балкан. Поред истраживачких активности пројекат обухвата представљање приједлога политика кроз серију јавних дискусија са са доносиоцима одлука и креаторима политика у државама западног Балкана. Поред представљања у градовима региона предвиђени су сусрети затвореног типа са доносиоцима одлука на нивоу ЕУ у Бриселу и Њемачкој у Берлину.

Партнери: Европски покрет у Србији (СРБ), Албански институт за међународне студије (Албанија), Институт за европску политику – Скопље (БЈРМ), Риинвест институт(Косово), Европски покрет у Црној Гори (ЦГ).

Трајање пројекта: Октобар 2017. – јануар 2019.

Пројекат финансира: Министарство спољних послова Савезне Републике Њемачке (46.000 ЕУР) и Фондација Институт за отворено друштво (35.980 УСД).