Наш тим

Анида Шабановић
Директорица

Дипломирала и магистрирала на Економском факултету, Универзитета у Зеници. У ВПИ БХ обавља различите организацијске и пројектне активности, чиме је допринијела додатној професионализацији организације. Ангажована је на пројектима везаним за јавну управу и реформске процесе, еуропске интеграције, креирање и писање политика, борбу против корупције те људска права и права жена. Искуство у изради политика и у том контексту је остварила сарадњу са различитим невладиним и међународним организацијама у БиХ као консултантица и сарадница. Анида је ауторица и коауторица извјештаја, политичких анализа и текстова везаних за процес еуропских интеграција, као и родна питања. Једна је од коауторица поглавља књиге Преговарачка политичка моћ у Босни и Херцеговини (Неготиатинг Политицал Аутхоритy ин Босниа-Херзеговина), која ће бити објављена у Истраживачком приручнику о роду и преговорима који је уредила Мара Олекалнс, професорица Менаџмента (преговори) на Мелбоурне Бусинесс Сцхоол. Приручник је у завршној фази уређивања, а очекује се да ће бити објављен до љета 2020. године. Директорица ВПИ БХ је од априла 2019. године.

Лејла Рамић-Месиховић
Чланица Скупштине ВПИ БХ

Лејла је докторирала на Факултету за бизнис и администрацију на Међународном универзитету у Сарајеву. Магистрирала је Факултет политичких знаности у Сарајеву из области дипломације те 15 година је радила као службеница у Делегацији Европске уније у БиХ, и савјетница у Уреду специјалног представника ЕУ за БиХ (ЕУСР), пратећи, дијелом и усмјеравајући еволуцију односа ЕУ према БиХ и спремност БиХ на структуралну прилагодбу. У богатој професионалној каријери бавила се и новинарством те је као консултант радила на значајном броју пројеката које су у БиХ финансирале међународне организације.

Неџма Джанановић
Сарадница / Виша истраживачица

Проф. Др. Неџма Джанановић ванредна је професорица на Факултету политичких наука Универзитета у Сарајеву. Бивша је дипломаткиња, а поред Министарства вањских послова БиХ, радила је и у Предсједништву БиХ (Кабинет бошњачког члана Предсједништва), те као савјетница предсједавајућег Вијећа министара Босне и Херцеговине за вањску политику. Од 2014. године добровољно менторира клуб који окупља студенте заинтересиране за ваннаставне активности под називом Студентски Цорпс Дипломатиqуе Клуб (ЦД Клуб). Ауторица је три књиге, те већег броја научних и стручних текстова, углавном из области вањскополитичке анализе и еуроунијских интеграција, али и конвенционалнијих политолошких области попут популизма.

Харис Ћутахија
Истраживач

На Факултету политичких наука Универзитета у Сарајеву стекао је звање дипломираног политолога, а послије и звање магистра политологије, усмјерење европске интеграције. На Новом Бугарском универзитету стекао је професионалну квалификацију у политичком менаџменту. Иза себе има богато искуство у вођењу и имплементацији бројних пројеката у пољу европских интеграција, омладинског активизма, културе, итд. За неколико босанскохерцеговачких интернет портала пише колумне и политичке анализе. Тренутно је запослен у Вањскополитичкој иницијативи као истраживач.

Махир Сијамија
Службеник за пројекте и комуникације

Магистрирао је политичке науке на Универзитету у Сарајеву (2018). Тренуто је запослен као службеник за пројекте и комуникације у Вањско политичкој иницијативи Босне и Херцеговине и вањски је сарадник двије организације - Центра за анализу медије и политика и Удружења БХ Новинари. Аутор је на Медиа Wатцхдог платформи Аналзирај.ба и Балкансмедиа.орг. Прије је радио као пројект менаџер за ИНФОХОУСЕ и као вањски сарадник за комуникације на Факултету политичких наука Универзитета у Сарајеву и УНИЦЕФ БиХ. Такођер је у свом досадашњем раду био укључен у неколико истраживачких пројеката за организације као што су: Интернатионал Републицан Институте, Хуманитy ин ацтион, РРПП, УН, ЦРЕДИ, Медиа Центер анд Албанy Ассоциатес. Био је учесник неколико међународних и националних конференција, те је објавио неколико научних радова из области политичких наука. Члан је УНЕСЦО савјетодавне групе за Медијску и информацијску писменост у Босни и Херцеговини, члан Хуманитy ин Ацтион БХ мреже и бивши стипендиста Удружења Образовање гради БиХ.

Игор Косић
Истраживач
Игор је стекао звање магистра наука у околишним технологијама и међународним односима на Дипломатској академији у Бечу и Универзитету за технологију у Бечу. 2012. године завршио је додипломски студиј менаџмента уз двојну диплому Економског факултета Сарајево и Griffith колеџа у Даблину. Игор има велико искуство у истраживању, посебице о темама одрживог развоја, међународних односа и процеса придруживања Европској унији. Ради у ВПИ БХ од септембра 2016. године.
Савјетодавни одбор
ВПИ БХ

Чланови Савјетодавног одбора: 

Дениса Сарајлић

Осман Топчагић,

Хајрудин Сомун,

Јасмина Пашалић,

Нина Карађиновић,

Мицхаел Wеицхерт,

Емине Бозкурт,

Златко Диздаревић,

Марко Радовановић,

Дамир Шаљић,

Жељко Јеркић и

Месут Идриз.