Вањски сарадници

Хода Дедић
Хода Дедић је магистрирала и докторирала на Факултету политичких наука у Сарајеву. Као стипендиста Аустријске службе за академску размјену на Правном факултету Универзитета у Бечу је провела четверомјесечни студијски боравак и истраживање у изради докторске дисертације. Докторска дисертација под насловом „Претпоставке и досези интеграције Босне и Херцеговине у Европску унију“ представља цјеловито истраживање политике европских интеграција у контексту проширења Европске уније и на том основу претпоставки заснивања и одвијања процеса интеграције Босне и Херцеговине у Европску унију.
Златко Диздаревић
Златко Диздаревић је новинар, дипломата и публициста. Био је уредник у "Ослобођењу" и дописник са Блиског Истока. Главни и одговорни уредник неђељника "Свијет" и "Недјеља". Објављивао у великом броју најугледнијих листова у Европи и Америци. Предавач на више новинарских школа у свијету. Аутор седам књига објављених на десет језика у свијету. Добитник престижних награда за новинарство, публицистику и људска права у Француској, Италији, Аустрији и Колумбији. Био је амбасадор БиХ у Хрватској, Јордану, Ираку, Сирији и Либанону. Хроничар и аналитичар збивања у свијету, посебно на Блиском Истоку.
Самира Нухановић-Рибић
Самира Нухановић-Рибић је тренутно докторант на Сцхоол оф Социал Сциенцес, Университy оф Тренто (Италy) и Еуропеан Ресеарцх Центер фор Цооперативес анд Социал Ентерприсес (ЕУРИЦСЕ, Италy). У својој докторској дисертацији се бави питањем идеје задругарства и задруге као економске организације и испитује потенцијални допринос овог модела организовања руралном развоју Босне и Херцеговине. Додипломске студије из међународних односа завршила је на Факултету за политичке науке на Интернатионал Исламиц Университy Малаyсиа, а постдипломски студиј из међународних односа на Университy оф Цамбридге, УК. Самира вјерује да су интегрисање концепта солидарности у политике развоја БиХ, те јачање идеја економске демократије кључни покретачи хуманије и просперитетније будућности Босне и Херцеговине.
Марко Радовановић
Марко Радовановић је магистрирао међународне односе на Queen Mary, Университy оф Лондон, гдје се усмјеравао на политичку економију развоја и контрадикције кинеског раста. Након завршеног магистерија радио је у групи за међународна питања Amnesty International у Прагу гдје је анализирао економске и друштвене димензије кршења људских права. Тренутно ради као дипломата у Министарству вањских послова БиХ.
Дамир Шаљић
Двадесетосмогодишњи магистар наука с дугогодишњим искуством у реалном и невладином сектору. Студент докторског студија на Економском факултету Универзитета у Сарајеву. Течно говори њемачки и енглески језик. Посебан академски и тржишни фокус на: макроекономију, финансије и комуникације.
Хана Семанић
Хана Семанић је магистрирала на Средње-европском универзитету (Central European University) у Будимпешти на одсјеку Међународних односа и европских студија 2010. године. У магистарском раду под називом „Улога локалног власништва у реформама одбране и полиције: случај Босне и Херцеговине“ се бавила реформама у сектору сигурности и анализирала различите облике и модалитете локалног власништва у реформама одбране и полиције у Босни и Херцеговини. Од тада ради у Центру за истраживање проширења Европске уније на истом универзитету гдје се фокусира на односе између Западног Балкана и Европске уније.
Јасмина Пашалић
Јасмина Пашалић је завршила студиј енглеског језика и књижевности на Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву. Након четверогодишњег рада као професор у Првој гимназији у Сарајеву, започела је узлазну путању у дипломатији. Поред одговорних задатака у Републичком секретаријату за односе са иностранством БиХ и Министарству вањских послова Босне и Херцеговине, вршила је дужност министра савјетника у Амбасади Босне и Херцеговине у Паризу и функцију амбасадора Босне и Херцеговине у Швајцарској и Лихтенштајну. Поред професионалних задатака, обављала је и бројне друштвено-политичке активности (Општина Центар, Град Сарајево), те одговорне задатке у Црвеном крсту Југославије и Босне и Херцеговине. Течно говори енглески и француски језик, служи се талијанским језиком." "Јасмина Пашалић је завршила студиј енглеског језика и књижевности на Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву. Након четверогодишњег рада као професор у Првој гимназији у Сарајеву, започела је узлазну путању у дипломатији. Поред одговорних задатака у Републичком секретаријату за односе са иностранством БиХ и Министарству вањских послова Босне и Херцеговине, вршила је дужност министра савјетника у Амбасади Босне и Херцеговине у Паризу и функцију амбасадора Босне и Херцеговине у Швајцарској и Лихтенштајну. Поред професионалних задатака, обављала је и бројне друштвено-политичке активности (Општина Центар, Град Сарајево), те одговорне задатке у Црвеном крсту Југославије и Босне и Херцеговине. Течно говори енглески и француски језик, служи се талијанским језиком.
Емина Ћеримовић
Емина Ћеримовић, правница за људска права, је тренутно запослена као fellow у Human Rights Watch, Њу Јорку. Емина је дипломирала право на Правном факултету на Универзитету у Сарајеву и магистрирала је људска права на Central European University, Будимпешта, гдје је стекла и специјализацију у области права Европске Уније. Претходно, Емина је била fellow Тхинк Танк Young Professional Development Fellowship Open Society Institute те fellow Програма подршке истраживању у области јавних политика Фонда отворено друштво. Радила је на процесуирању ратних злочина у Тужилаштву Босне и Херцеговине (БиХ), пратила је суђења за ратне злочине са Мисијом ОСЦЕ-а у БиХ, истраживала је о проведби међународног уговора о правима особа с инвалидитетом, а као млађи истраживач у Аналитици истраживала је о прикупљању података о дискриминацији и заштиту приватног и јавног интереса у крвичним поступцима у БиХ. У ХРЊ-у, Емина ради на питањима која се тичу права особа са инвалидитетом, дискриминација и миграције, с нагласком на западни Балкан, као и на заговарачким иницијативама с УН тимом. Она такођер говори шведски и енглески.
Самра Шушкић-Башић
Самра Шушкић-Башић има више од десет година професионалног искуства у раду са владиним институцијама и организацијама цивилног друштва у БиХ у области развоја капацитета, првенствено у вези са припремама за захтјеве који произилазе из процеса ЕУ интеграција. Такођер ради на комплексним реформским иницијативама које захтијевају промјену пословног процеса и организацијско управљања промјенама, анализе политика, стратешко планирање и програмирање. Самра је била ангажована на пројектима који су укључивали развој системских рјешења за односе између различитих владиних организација и организација цивилног друштва у сврху мониторинга и имплементације стратешких докумената од кључног значаја за процес ЕУ интеграција. Радила је за најважније донаторске агенције у држави, као што су DFID, UK FCO, Уред за технички помоћ Министарства финансија САД-а, OSCE Мисија у БиХ, UNDP, GIZ, USAID, SIDA . Самра је такођер предавач у Агенцији за државну службу БиХ за области стратешког планирања и израде јавних политика, те регионални тренер за одређене области везано за управљање јавним финансијама за Центар изврсности у области финансија Љубљана, Словенија. Радила је на уређивању и преводу публикација у области управљања јавним финансијама. Дипломирала је рачуноводство и пословни менаџмент на Универзитету у Мериленду, САД и тренутно завршава магистарски рад на Програму јавне политике и менаџмента на Универзитету у Лондону. Самра је такођер провела више независних истраживања у областима мониторинга ЕУ интеграција, управе и управљања јавним финансијама.
Нина Карађиновић
Нина Карађиновић преко 10 година ради као консултантица у области владавине права, са посебним нагласком на област кривичног правосуђа и сигурности. Сарађивала је са кључним институцијама у БиХ на изради политика, стратешког планирања, хармонизације законског оквира са стандардима ЕУ, те праћења успјешности политика, програма и мјера у области правде и сигурности кроз израду оперативних и статистичких показатеља. У том контексту, њене савјетодавне услуге су користили Високо судско и тужилачко вијеће, Министарство правде БиХ и ентитетска министарства, Министарство сигурности БиХ и ентитетска министарства унутрашњих послова, те агенције за провођење закона. Међу међународним клијентима издвајају се УК ФЦО, Европска комисија, UNICEF, UN Women, SIDA, Свјетска банка, OSCE, CDC, између осталих међународних и билатералних донатора. Нина је магистар Европских студија (Универзитет у Сарајеву, у сарадњи са Универзитетом у Болоњи) и у процесу је дођеле звања магистра наука у криминологији и кривичном правосуђу (Университy оф Леицестер, Велика Британија). Поред академског и професионалног интереса у области криминологије и кривичног правосуђа, Нина такођер има доказано искуство у изради политика и заговарању у области равноправности сполова. У том контексту је нарочито сарађивала са Агенцијом за равноправност сполова БиХ, Гендер центрима РС и ФБиХ, те невладиним организацијама које се баве промоцијом и заштитом женских људских права.
Зоран Перковић
Зоран Перковић је завршио право у Мостару 1983. године. Његово даље образовање укључује Агенцију за државну службу Босне и Херцеговине 2007. године, Европску академију у Триеру, Њемачка 2006. године и State Department 2000. године. Области специјализације укључују управљање у државној управи, миграцијске политике у ЕУ, а има и искуство у дипломатији. Тренутно ради као помоћник министра за међународне правне и конзуларне послове у Министарству вањских послова БиХ. Има опсежно искуство у раду са државним и ентитетским институцијама у БиХ, дипломатским мисијама БиХ и међународним организацијама. Говори енглески језик.